menu

Taşa Değen Su
Orjinal Adı:
Water Touching Stone (2001)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Kafatası Mantrası, çağdaş Tibet'in buruk güzelliğini sürgündeki bir Pekin müfettişi olan Shan Tao Yun'un gözlerinden sunuyordu. Şimdi ruhani bir geçmişle şiddet dolu bir gelecek, dünyanın iki bin beş yüz metre yukarısında karşılaşırken Shan, korkunç bir suçun gizemini çözmek için geri dönüyor. Artık ücra bir tapınakta yaşamakta olan Shan Tao Yun, yürek parçalayan haberler alır. Ezilmiş halkların saygı duyduğu bir öğretmenin ölüsü bulunmuştur, öğretmenin yetim öğrencileri, açıklaması mümkün olmayan bir güdüyle hareket eden bir çocuk katilinin kurbanları olarak onun ardından tek tek mezara girmektedirler. Shan, serbest kalmış bir "iblis"le ilgili tuhaf öykülerin gölgesinde, kendini çok daha karanlık kâbusların içinde bulacaktır. Bir yandan bir katilin peşine düşerken, bir yandan da Tibet'in kadim ve zarif ihtişamını tekrar ruhani dengesine kavuşturmak için mücadele edecektir."Taşa Değen Su bir polisiye; ama bir 'katil kim' öyküsünden çok daha fazlası...


Yorumlar


Mükemmel,Tabii Bence
May 14, 2006 23:36

TAŞA DEğEN SU
Eliot Pattison

Eski Ekonomi Bakanlığı baş müfettişi,sabık mahkum,yenilerin kimliksiz fakat özgür Taocu Budist’i Shan ile bu kez Doğu Türkistan’dayız.Aileleri Çin yönetimince yok edilen,yönetimin denetiminde ve/fakat kadim inançlar ve etnik kökenlerini unutmamaları için gizliden alternatif bir eğitim programı ile eğitilen çocukların eğitmenleri öldürülmüştür ve çocuklar da teker teker öldürülmektedir.
Shan,Tibet’teki Lamalar tarafından ölümleri soruşturmakla görevlendirilmiştir.Soruşturma sürecinde,Türkistan’ı kolonileştirmek ve halkını asimile etmeyi amaçlayan Çin faşizmini,değişik etnisitelere mensup azınlıkların var olma savaşlarını,kadim kültürlerin unutulmaya yüz tutmuş inançlarını,artık çöl altında kalmış eski İpek Yolu’nun görkemli kalıntılarını,kariyer ve servet hırsıyla dolu Çin bürokratlarını,ülkeleri işgal altında olan Rus,Kazak,Uygur kökenli kızgın insanları tanıyacağız.
Çin yönetimi,ortadan kaldırmak amacıyla geleceğin Dalai Lama’sını aramaktadır.Aradıklarının da bu bir avuç yetim çocuk arasında olduğu bilinmektedir.Shan,geçmişinde gençlik heyecanıyla pek çok insanın ölümüne neden olan Savcı Xu’yu da yanına çekmeyi deneyerek,gerçekleri siyasi realitenin,siyasi gerekliliğin önüne geçirebilecek mi?
Sosyalizmin,aslında geç kalmış milliyetçiliklerin elinde faşistik bir araç olduğunu giderek daha iyi algılıyorum,Pattison’u okudukça.Pattison’un anlattıkları salt Çin ve işgal ederek kolonileştirdiği çevre ülkeler için mi geçerli?Eski SSCB ve Bulgaristan’da yaşananlara ne demeli,ya Çin’in güneyindeki sosyalizm türevleri?
Eliot Pattison,bir numara benim gözümde.Okuduğum üç kitap da mükemmeldi


Yorum yaz
mode_edit