menu

Gizli Örgüt (Odessa)
Orjinal Adı:
The Odessa File (1972)
Yazar:
Yayınevi:
E
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Hamburg'da serbest gazetecilik yapan Peter Miller, sıradan bir intihar olayının üzerine, İkinci Dünya Savaşı sırasında on binlerce Yahudi'nin ölümünden sorumlu olan SS Subayı Eduard Roschmann'ın peşine düşer.


Yorumlar


March 31, 2006 18:21

Bazı bölümlerinin gereksiz olduğunu düşündüğüm bir kitap. Harika değil, ama kesinlikle kötü de değil. Filmini de izlemiştim. Bana göre filmi, kitaptan daha başarılıydı, gereksiz kısımların birçoğuna yer verilmemişti.


Forsyth ne yazdığını bilir
May 18, 2006 15:34

Frederick Forsyth'ın hikaye içinde yer verdiği ayrıntılar kimileri için sıkıcı olabilir. Ancak bu ayrıntıların tamamının gerçek detaylar olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Forsyth bir silahın bir sınırdan nasıl geçirileceğine dair 10 sayfa yazıp heyecan arayan okuyucularını sıkabilir; fakat Forsyth okuyacak olanlara şu tavsiyede bulunabilirim: Detayları atlamayın! Eğer silahın sınırdan nasıl geçirileceğine dair 10 sayfa okuduysanız bilin ki; o silah o sınırdan ancak o şekilde geçirilebilir ve yazılanlar tamamen gerçek ve doğrudur.
Forsyth'ın uluslararası politika, yakın tarih, gizli örgütler, silahlar, soğuk savaş vs. konularındaki bilgileri; kendisinin gazetecilik geçmişinden gelen uzun araştırmalara ve tamamen askeri, siyasi ve örgütsel kişilerden, işin uzmanlarından aldığı bilgilere dayanmaktadır.
Sıradan bir Amerikan romancısının aynı konuları daha heyecanlı ve keyifli işlemesi mümkün olsa da, daha gerçekçi işlemesi asla mümkün olamaz. Forsyth ne yazıyorsa, onu gerçekten bildiği için yazıyordur.
Odessa romanında Forsyth, eski SS üyelerinin kaçış planlarını organize ettiği, yeni kimliklerinin detaylarını ve yeni ikametlerine ait bilgileri ihtiva eden ODESSA - Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen - Eski SS Üyeleri Organizasyonunu konu almaktadır. Söz konusu organizasyon hakkında aktarılan bilgiler, elbette her Forsyth romanında olduğu üzere gerçektir.
Casus romanlarının vurdulu kırdılı sahnelerle dolu olması gerektini düşünenlere, arabalı kovalamaca sahneleri bekleyenlere, gerçek istihbarat çalışmalarının silahtan çok diplomasiyle ilgili olduğundan bihaber olanlara Forsyth tavsiye etmiyorum. Fakat gerçek olaylar üzerine kurgulanmış gerçekçi hikayeler okumak isteyenler bu kitabı kaçırmasın.


Yorum yaz
mode_edit