menu

Esrar-ı Cinayat
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Ahmed Mithat Efendi hiç şüphesiz Türk edebiyatına en çok eser veren yazarlardan bir tanesidir. Yaşadığı dönemin şartları dikkate alındığında bir çok konuda eserler vermesi onun çok yönlü bir yazar olduğunun işaretidir. Ahmet Mithat Efendi, 1883'te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika ettiği ve bir yıl sonra kitap haline getirilen Esrar-ı Cinayat isimli romanla bir ilke imza atar. Esrar-ı Cinayat Türk edebiyatındaki ilk telif polisiye romandır. A. Mithat Efendi basın dünyasının çok yönlü bir yazar olarak yazdığı değişik türdeki eserlerine böylece polisiye bir romanı da eklemiştir. Esrar-ı Cinayat çeşitli suçların işlenmesi ve suçluların cezalandırılması sürecini anlatırken kimi yerlerde geleneksel polisiye romanlarından ayrılır. Esrar-ı Cinayat'ta da çeşitli olaylar Beyoğlu müstantiklerinden olan Osman Sabri Efendi tarafından analitik biçimde yorumlanır...
Diğer Baskıları

Nopic Nopic Nopic Nopic


Yorumlar


İlk Türk Dedektifi Osman Sabri
June 11, 2008 02:50

Bordo Siyah Yayınlarından çıkan Esrar-ı Cinayat kitabını okudum.Öbür yayınevlerinde çıkanlarını görmedim.Bordo Siyah yayınları tam ve doğru-güzel çeviriler yayınlıyor.Bendeki eskiden aldığım birçok kitabı Bordo Siyah yayınlarındaki çevirilerle karşılaştırdım ve Bordo Siyah Yayınlarında çıkanların daha iyi olduğunu gördüm.Bordo Siyah kitaplarının çoğunda başta çevirmen ya da yayıneditörü tarafından yazılan kitabın yazarı ve kitap hakkında aydınlatıcı yazılar yer alıyor.
Esrar-ı Cinayat kitabında da başta 20 sayfalık Ahmet Mithat Efendi eserleri ve Esrar-ı Cinayat kitabı hakkında yazı var.
Esrar-ı Cinayat ilk Türk polisiyesi olarak biliniyor.1884-1885 yılında yazılmış.
Ahmet Mithat Efendi'nin Hayret,Haydut Montari ve Dürdane Hanım isimli polisiye kitapları da var.
Esrar-ı Cinayat'ta Kanlıkaya(Öreke Taşı) da işlenen cinayetlerle başlıyor.15-16 yaşlarında bir kız bıçaklanmış,iki erkekte kurşunlanmış olarak bulunuyor.Olayı dedektif Osman Sabri Bey incelemeye başlıyor.Sonra Beyoğlu'nda Halil Suri isimli bir adam kendini asıyor(Sonradan olayın intihar değil cinayet olduğu anlaşılıyor.).Osman Sabri bey ve Hafiye Necmi araştırmaları sonucu olayın Hediye hanım ve Beyoğlu mutasarraf Mecdettin Paşaya kadar uzandığını görüyorlar.Mecdettin Paşa araştırmayı önlemek için Osman Sabri Bey ve Hafiye Necmi'yi bir yanlışlarından faydalanıp tutuklatıyor.Gerisini ve ayrıntılarını kitabı okuyacaklara bırakıyorum.
Esrar-ı Cinayat kitabında katilin kim olduğu,cinayetlerin sebebi ve Halil Suri'nin nasıl ve niçin öldürüldüğünün araştırılması anlatılıyor.
Dedektif Osman Sabri Bey ve Hafiye Necmi klasik dedektif tipleri.Hatta Hafiye Necmi kılık değiştirerek araştırmalara katılıyor.
Ahmet Mithat Efendi zamanında Beyoğlu mutasarrafının karıştığı olayları ve memleketi terkedip kaçmasını romanında temel almış.Geri kalanını kurgulamış.
Ahmet Mithat Efendi arada kendi düşüncelerini de kitabın içinde bazı yerlerinde uzun uzun anlatmış.Osmanlıdaki adalet mekanizması,eksiklikleri ve Abdülhamit'in yaptığı olumlu değişiklikler gibi.


Yorum yaz
mode_edit