menu

Tablodaki Sır
Orjinal Adı:
Le Testament du Titien
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

1576 XVI. yüzyılın son çeyreği. Veba salgını... "Kara ölüm'ün pençesinde bir şehir: Venedik... Her gün ölen onlarca insan. İtalyan Rönesansı'nın büyük ismi ressam Tiziano da ölenler arasında. İhtiyar ressam ölüm döşeğinde bir itirafta bulunuyor. Katili ve maktulü bilinmeyen, vahşice işlenmiş bir cinayet hakkında. Ressamın tanık olduğu cinayeti resmettiği bir tablo var, Tiziano'nun yaptığı yüzlerce tablodan biri... Bu tabloyu bulmak için dedektif gibi çalışan üç genç; Virgile, Pierre ve Tintoretto'nun güzel kızı Marietta. Ve simyacı Nicolas Flamel'in "Hermes İksiri"ni elde etmek için her şeyi göze almış bir grup insan. Katil onlardan biri olabilir mi? Kara ölümün kol gezdiği Venedik'te soluk soluğa bir kovalamaca. Tablonun sırrı açıklığa kavuşacak mı? (Arka Kapak)


Yorumlar


Tarihi Roman ile Disney Gençlik Filmi arasında
January 24, 2011 04:39

Geçmişte geçen her hikayeye "tarihi roman" etiketi yapıştırıldığı şu zamanlarda gerçekten tarihi bir roman okumak isteyenler için iyi bir seçenek olabilir. Zira bu kitabın en büyük artısı, Venedik Cumhuriyeti'nin 16. yy'daki belli bir kesitini; gerçek yerler, gerçek olaylar ve gerçek kişilere yer vererek (ve hatta gerçek kişilerden birisini kitabın baş kahramanları arasına sokacak kadar iddialı) yansıtıyor oluşu. Bunu da okuyucuyu tarihler ve terimlerle boğmadan yapmayı başarıyor. Osmanlı-Venedik ilişkilerini merak edenler ve sanat tarihiyle ilgilenenler için enteresan detaylar var. Yine de eğer simya ile ilgileniyorsanız, aradığınızı pek bulamayacaksınız.
Polisiye kısmına gelince; kurgunun ve sonun orijinal olduğunu iddia edemem. Ayrıca, başta "katil kim" yolunda ilerleyen hikaye bir süre sonra anlamsız bir hazina avına dönüşüyor, katilin kimliği de ikinci plana atılıyor.
Ama bu kitapla ilgili asıl eleştirim şu: Kahramanların yaşları, kompozisyonu, olaylara yaklaşımları, maceraya fütursuzca ve teklifsizce atılmaları vb. hadiseler, diyaloglar, ilişkiler, sorgulamalar fena halde Disney gençlik filmi tadında. Netice itibariyle bir yetişkin polisiyesi okumak isteyenlere önermem.


Yorum yaz
mode_edit