menu

Dans Öğretmeninin Dönüşü
Orjinal Adı:
Danslärarens återkomst (2000)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Emekli polis memuru Herbert Molin, İsveç’in kuzeyindeki uçsuz bucaksız ormanda tek başına yaşıyordu. Molin’in ne bir yakın arkadaşı, ne de yakın bir komşusu vardı. Cesedi bulunduğunda tanınmayacak haldeydi. Uzun bir hastalık iznine çıkan polis memuru Lindman söz konusu cinayet vakasını takibe karar verir. İsveç’in bu ücra ve ıssız bölgesinde akıl almayacak kötülükleri içinde barındıran bir ağ keşfetmesi onu hayretler içinde bırakır ve bunu Molin’in ölümüne bağlamakta zorluk çeker.


Yorumlar


Durgun, ama derinden
March 24, 2007 18:46

Mankell, bu sefer Wallander yerine daha genç, 30'ların ortasında olan Lindmann adlı bir kahraman ile karşımıza çıkıyor. Bana kalırsa Lindmann'ın karakterini az anlattı. Bunun nedeni ise, muhtemelen daha fazla Lindmann'ın hastalığına odaklanmak istemesi olabilir. Çünkü Lindmann'ın dilinde bir tümör var. Lindmann tedavinin başlamasını beklerken, aklını eskiden beraber çalıştığı bir polisin öldürülmesi olayı ile dağıtmak istemektedir ve bunu da başarır.
Wallander ile karşılaştırılırsa, karakteri romanda biraz zayıf kalır, buna karşın bir kanserlinin psikolojisi iyi verilmiş (değerlendirebildiğim kadarıyla tabi). Kurgu sağlam gibi görünmekte, ancak bana göre yer yer biraz fazla uzatılmış, dolayısıyla okuyucunun bazen sıkılmasına neden olabilir. Olayın II. Dünya savaşı ile olan bağlantısı ise, bana biraz Arnaldur İndridason'u hatırlattı, ancak rahatsız etmedi.
Sanırım bu romanın yazılma sebebi kitabın sonunda bu sözlerle açıklanmaktadır:
"Hala aynı kötü düşüncelere sahip başkalarının üstünde hak iddia eden, ırkçı insanlar var. Ama artık adları farklı ve farklı yöntemler kullanıyorlar. ... Bu ülkede ve aslında tüm Avrupa, zayıfları hor görme, mültecilere saldırma, ırkçılık gibi kavramlar içten içe kaynıyor..."


Yorum yaz
mode_edit