menu

Kanlı Masallar
Orjinal Adı:
Brother Grimm (2006)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Hamburg yakınındaki kasvetli bir kumsalda bir genç kız cesedi bulunur. Kızın katılaşmış parmaklarının arasına sıkıştırılmış bir mesaj vardır: "Yeraltındaydım ve artık eve dönme zamanım geldi..." Hamburg Cinayet Masası Başkomiseri Jan Fabel bu işi yapan karanlık ruhun çarpık düşünce yapısını kavramaya çalışmaktadır. Dört gün sonra, gene Hamburg yakınlarındaki ıssız bir ormanın derinliklerinde, gırtlakları boydan boya yarılmış bir kadın ve erkek cesedi bulunur; bu kez, kurbanların avuçlarına, aynı takıntılı elyazısıyla not edilmiş "Hänsel" ve "Gretel" isimleri iliştirilmiştir. Çok geçmeden, işlenen her yeni cinayetin, yaklaşık iki yüzyıl önce Grimm Kardeşler tarafından derlenen halk masallarına yapılan korkunç bir gönderme olduğu anlaşılır. Başlatılan sürek avının hedefi, kadim halk masallarında saklı, en karanlık, en derin korkuları deşmekte olan bir seri katildir. Öldürüp karanlıkta kaybolan yırtıcı bir hayvan... Hepimizin çocukken korkmayı öğrendiğimiz bir canavar... (Arka Kapak)


Yorumlar


post-modern bir eğlencelikten fazlası
January 23, 2008 07:37

Kitap yapısı itibarıyla biçimsel olarak kesinlikle tekdüze değil, roman içinde romanı gayet güzel kurgulamış. Grimm masallarını daha önceden okumuş olmak, kitabı okurken bir kat daha fazla eğlenmenize yol açıyor.

Konu güzel, anlatım da iyi, onun dışında bu tür kitaplarda rastlanılan klişe birçok yapıya ve karaktere de rastlamak mümkün. Ama ne kadar hareketli olsa ve katil kim diye sordursa bile nihayetinde bu güzel bir Avrupa polisiyesi denilmeyi hak eden bir kitap. Yazarımızz kıta Avrupa'sından değil, bir İskoç ama olayların Almanya'nın kuzey bölgesinde geçmesini tercih etmiş. Bu tercih birçok Almanca kelimenin Türkçe çeviride de olduğu gibi bırakılmasını sağlamış, polis kurumlarıyla ilgili her şey Almanca olarak geçiyor. ben okurken zorlanmadım ama Almanca bilmeyenler için mekan isimleri biraz zorluk yaratabilir.

Onun dışında ana polis karakterimiz bir Avrupa polisiyesinden beklenebileceği üzere süper kahraman olmaya çalışmıyor, hatta birçok yerde gerek özel hayatında gerek iş hayatında çuvalladığı da oluyor. Ama güzel bir karakter, insanın gözünde canlandırması gerek atmosferi gerekse karakterleri oldukça kolay.

Uzun süredir bu kadar iyi bir atmosfer yaratımına denk gelmemiştim, tavsiye ederim.


Grim Kardeşler,Katil Ve Kardeşi
April 23, 2008 01:48

Güzel bir polisiye.
İnsanı Grim Masalları kitabını okumaya ve Grim Kardeşler filmini izlemeye yöneltiyor.Kitabı okumadan Grim Masalları okunursa daha iyi olacak.Gerçi yazar kitaptan ve kitabı temel alan kurmaca yazarının kitabından epey alıntı yapmış.
Çevirmenin Almanca kelimeleri olduğu gibi,çevirmeden kitapta kullanması okumayı zorlaştırıyor.
Kitap akıcı.Bazan okuyucuyu heyecanın zirvesine çıkarıyor.Hele kitabın son kısmındaki sahne müthiş.
Katil hç umulmadık ve tabi onu bulmamız için bize çok az ipucu verilmiş biri çıkıyor.


Yorum yaz
mode_edit