menu

İhanet
Orjinal Adı:
Sveg
Yazar:
Yayınevi:
Can
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Genç bir anne olan Eva, kocasının gittikçe belirginleşen soğukluğu karşısında evliliğini gözden geçirmek zorunda kalır. Kocasının oğlunun öğretmeniyle aşk yaşadığını öğrenince duyduğu acı ve öfke onu intikama yöneltir... İsveç’in “gerilim romanları kraliçesi” diye nitelenen Karin Alvtegen, çok alışılmış bir öyküden yola çıktığı İhanet adlı romanında, bilinen kalıpları yerle bir ederek okuru şaşkınlık içinde bırakıyor. Aldatılmanın acısını tüm psikolojik boyutlarıyla gözler önüne sererek, yıkıcılığımızın nasıl denetlenemez sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. Yazarın büyük duygusal baskılar altındaki insanların ruh yapısını derinliğine yansıtmaktaki ustalığı, İhanet’i sıradan bir polisiye olmaktan çıkarıp usta işi bir gerilim romanına dönüştürüyor. 2004 yılında İsveç Akademisi’nce verilen En İyi Polisiye Roman Ödülü’ne aday gösterilen İhanet’i, özellikle Patricia Highsmith hayranları çok sevecekler.


Yorumlar


Kuzeyde Banliyö Hayatı
September 22, 2008 07:01

Ne zamandır kuzey polisiyelerini özlemiştik. Lakin Karin Alvtegen'in tarzı pek de Maj Sjöwall/Per Wahlöö ya da Henning Mankell gibi değil. (En azından bu kitabı öyle değil diyelim - zira diğer kitaplarını okuma fırsatım olmadı.)
Kitap İsveç banliyölerinde - Amerikan banliyö yaşam tarzını aratmayan bir tatta - yaşayan bir karı-koca üzerinden ilerliyor ve tüm kitap boyunca bunların - ve bir ilave karakterin daha - birbirleriyle olan ilişkileri üzerine psikolojik çözümlemelerle devam ediyor. Yani demek istediğim, ortada çözülecek bir gizem, aydınlatılacak bir suç, faili meçhul bir cinayet, başı sıkışık bir polis, yaman bir dedektif vs. öğeler yok.
Ama bu durum kitabın sürükleyiciliğini olumsuz etkilememiş. Güzel kaleme alınmış bir hikaye; hızla, zevkle okunuyor. Sonu da güzel bağlanmış. Yine de - her ne kadar neticede bir suç öğesi var ise de - "mystery" şablonunun biraz dışında kaldığını vurgulamak gerek. Daha ziyade psikolojisi bozuk bir grup insanın olmadık davranışlarda bulunup birbirleriyle olan ilişkilerini iyice çıkmaza sokmalarının hikayesi diyelim :)
7,5/10 diyorum, neticede yukarıya yuvarlayıp 8 puanlıyorum.


Yorum yaz
mode_edit