menu

Son Vaka
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Bay Sherlock Holmes'ün dostları, onun hâlâ hayatta ve ara sıra yoklayan romatizma ağrıları yüzünden biraz topallamasına rağmen iyi olduğunu öğrenmekten mutluluk duyacaklardır. O, epeydir Eastbourne'e yedi buçuk kilometre uzaklıkta, çimenlik tepelerin üzerine kurulu küçük bir çiftlikte, zamanını felsefe ve tarım arasında paylaştırarak yaşıyordu. Bu dinlenme dönemi sırasında, emekliliğinin kalıcı olduğuna karar verdiğinden, farklı vakaları alamsı için gelen çok değerli teklifleri reddetmişti. Bununla beraber Alman Savaşı'nın yaklaşması, onun olağanüstü entelektüel ve pratik davranma bileşimini Son Görev'de anlatılan tarihi sonuçlarşla birlikte hükümetin emrine sunmasına vesile oldu.

Çok önce kaydetmiş olduğum birkaç vakayı da Son Görev'e ekleyerek bir kitap haline getirdim.

DR. JOHN H. WATSON

Sekiz vakanın yer aldığı Son Görev'deki hikayeler başta Strand Magazine olmak üzere 1908'lerde 1917 yılları arasında değişik illistrasyonlarla farklı dergilerde yayınlandı.

Diğer Baskıları

Nopic Nopic


Yorumlar


Sherlock Güncel Yayıncılık'tan okunulmalıdır
November 15, 2005 13:53

Kesinlikle herkese tavsiye ederim. Holmes okursanız Güncel Yayıncılık'tan okuyun. Sidney Paget'ın çizimleri ile harika. Holmes'ın hikayelerini değerlendirmek haddim değil, bence herkes hayatında en az bir Holmes hikayesi okumalı.


Casusluk ve Dolandırıcılık Öyküleri
June 25, 2009 13:06

Son Görev kitabında 8 öykü var.Öykülerden Karton Kutu Vakası Son Vaka kitabının içindeki Mukavva Kutu öyküsünün aynısı.
İlk 4 öyküyü okudum.
1.Öykü Wisteria Lodge Vakasında Scott Eccles,Garcia isimli birisiyle arkadaş oluyor.Garcia onu birgün evine götürüyor.Akşam yemeğinde Garcia'ya onu huzursuz eden bir telgraf geliyor.Scott gece arkadaşının evine kalıyor.Sabah uyandığında Kaldığı evde odaların boş olduğunu,arkadaşı ve evde çalışanların orada olmadıklarını görüyor.Ertesi gün Garcia'nın cesedi evin civarında bulunur.Ve Scott,Sherlock Holmes'ten yardım ister.
Basit bir esrar öyküsü.
3.öykü Kırmızı Çember Vakası'nda Bayan Warren'in evini bir kiracı tutar.İstediği parayı verir.İsmini söylemez.Rahatsız edilmeek istemediğini söyler.Yemeğinin kapının önüne konulmasını ister.Bayan Warren onu bir daha görmemiş ve durumdan şüphelenerek Sherlock Holmes'e baş vurur.
Gizemli bir öykü.
4.Öykü bir casusluk öyküsü.Ve Sherlock Holmes'in kardeşi Mycroft yeniden ortaya çıkıyor.Dışişlerinde danışman olarak çalışmaktadır.Sherlock gibi bir üstün zekaya sahip olduğu ve hünerleri uzun uzun anlatılıyor.
Bruce Parrington Vakası isimli bu öyküde Dışişlerine bağlı bir kurumda çalışan Cadogen West adlı bir memurun cesedi tren raylarında bulunuyor.Ve bir denizaltı ile ilgili belgelerin bir kısmı da kayıptır.Sherlock Holmes,gizemli olayları çözmek için kolları sıvar.
Güzel kurgulanmış bir casusluk öyküsü.
Son Görev kitabındaki 5.öykü Ölmek Üzere Olan Dedektif.Bu öyküde Sherlock Holmes çok ağır hastadır.Bulşıcı bir hastalığı olduğunu söylemekte ve Watson dahil hiçbir doktora muayene edilmek ve tedavi olmak istememektedir.Watson'dan hastalığı konusunda araştırma yapmış Culverton Smith isimli tıpla ilgisi olmayan bir lokmanı bulup ona getirmesini ister.
İlginç bir sürprizle sonuçlanan öykü.
6.öykü Lady Frances Carfax'ın Kayboluşu Eski bir Without A Trace-İz Bırakmadan öyküsü.Zengin Bir Kadın kayboluyor.Sherlock Holmes ve Watson kadını bulmak için olayı peşine düşüyorlar.
Son Görev Kitabındaki 7.öykü Şeytan Ayağı Vakası fantastik bir öykü gbi başlıyor.Biri kız,dört kardeş kız kardeşin evinde buluşuyorlar.Mortimer isimli kardeş gece 3 kardeşini salonda bırakarak uyumaya gidiyor.Sabah erken uyanan Mortimer,dışarıda yürüyüşe çıkıyor,yolda acil bir hasta çağrısı alan Dr.Richard'la karşılaşıyor.Dr'la beraber gidiyor.Eve geri döndüğünde kız kardeşinin akşam bıraktığı yerde ölüp kalmış olduğunu,diğer erkek kardeşlerinin de delirmiş bir şekilde onun etrafında dolaştıklarını görür.
Neler olmuştur?
8.öykü bir Alman casusunun yakalanışını anlatır.
Son Görev kitabındaki çeviriler iyi değildi.Çeviri kokuyordu ve zor okunuyor.


Yorum yaz
mode_edit