menu

Aynadaki Düşman
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

*2023 Poyabir Yılın Polisiye Romanı ödülü

 

İhsan, sıkışmışlık hissi yaşayan orta yaşlı bir adamdır. II. Dünya Savaşı sırasında askerdeyken öğrendiği sağlık bilgisiyle yetmişli yılların Karadeniz'indeki çaresiz insanlara yardım etme bahanesiyle evinden uzaklaşıp bir yandan da gizli soruşturmalar yürütmek gibibir hobiye de sahiptir. Yöre halkı tarafından Sıhhiye diye anılır. Bir yaz günü sabaha karşı ziyaretine gelen yabancı bir kadın, oğlunun birini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandığını söyler, ama katil olduğuna inanmıyordur. Sıhhiye İhsan bu olayı araştırmaya karar verir. Ne var ki Karadeniz'in bu yüksekçe orman köyünde hiçbir şey olağan değildir. "Aynadaki Düşman" yetmişli yılların kırsaldaki tuhaf ilkelliği ile insanların kaderlerine boyun eğişleriarasında geçen bir katil kim romanı.


İLGİLİ BLOG YAZILARI

Yorumlar


2023 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü
February 13, 2024 13:48

2023 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü!

Benim 2023 yılı adayları arasından da favorim kesinlikle bu kitaptı. Tek kelimeyle bayıldım.

1970’ler Karadeniz köylerindeki taşra atmosferi mükemmel verilmiş. Beni film izlermişim gibi oraya götürdü. Romanın dedektifi konumundaki ‘Sıhhiye’ karakterini çok sevdim. Nihayet klişe olmayan bir başkahraman okuduk, gözümüzün pası silindi. Gizem ‘aşırı komplike kurgu kasma’ gayreti olmadan da gizem yaratılabileceğini göstermek üzere özellikle yazılmış adeta. 'Simple is beautiful'!

Köyün dulu Selvi oğlunun masumiyetinin kanıtlanması için Sıhhiye’den yardım ister. Selvi hakkında köyün imamıyla birlikte olduğu dedikodusu çıkmıştır. Oğlu da bu yüzden imamı öldürmüş görünmektedir. Kanlı bıçak Selvi’nin kuyusundan çıkmıştır. Sıhhiye köye gider ama sorular sormaya başlayınca köyde teşkilatlanan Molla’nın ve Muhtar’ın tepkisini çeker.

Novella denebilecek kısalıkta olmasına rağmen başıyla sonuyla bütünlüğünü koruyan, gizemi yerinde bir yerli polisiye. Geçtiği coğrafya olsun, zaman dilimi olsun, karakterleri olsun bize klişe olmayan yeni ve lezzetli bir şey okuttuğu için çok teşekkürler


Yorum yaz
mode_edit