menu

Cesetlerin Bulunma Pozisyonları

Yazan: Tülay Güneş Kılıç
Yayın Tarihi: July 21, 2010 04:04

İngiliz Polisiyeleri

 

 

Yüzüstü. Böylelikle hizmetçilerin, "Aman Tanrım, Lady Teasdale bu! Üstündeki ceketi daha bu sabah giydirmiştik.” diye bağırmasına olanak çıkar. Elbette, ceset ters çevrildiğinde ölenin Lady T. değil de, mileydi ile aynı ten rengi ve vücut ölçülerine sahip, ahçı yamağı Gladys olduğu görülür. Gladys'in giydiği ceket, o sabah nedense tüm lütufkarlığı üstünde olan Lady Teasdale tarafından bahşedilmistir. Gladys de tamamen kendi insiyatifini kullanarak leydinin el çantasını aşırmıştır. Hizmetçiler yine çığlık çığlığa; "Bu Gladys! Önümüzdeki hafta işten ayrılacağını söylüyordu, yaşlı annesine maddi açıdan yardım etmesi gerektiğini düşünecek olursak, işi bırakması çok tuhaftı.” derler.

Gladys’in yüzüstü yatışı, kendisine saldıranın pardösüsünden kopardığı düğmenin üzerine kapaklanarak saklamasına da yaramıştır. Bu düğme sayesindedir ki polis müfettişi gece bitmeden, en az bir yanıltıcı ipucu ve iki kurban ile daha karşılaşacaktır.

Amerikan Polisiyeleri

Sırtüstü. Bu sayede Atsuratlı Charlie olayın bir kaza olmadığını anlar. Güya en iyi adamı olan Herman, açıkça görüldüğü üzere Lemon O'Connor ile sürtüşecek tıynette çıkmamıştır, zaten Lemon bunu daha önce de kanıtlamıştır.

Herman’ın sırtüstü olması, Lemon'a cesedin gözkapaklarına bir çeyreklik koyup, ceplerini dışarı çıkarması için şans tanımıştır. Bu yetmezmiş gibi, zalim adam bir de gazete kağıdına sarılı ölü bir balığı cesedin kollarına yerleştirmiştir.

Sırtüstü yatış, çaylak polis memurunun ilk cesedini görmesi ve akabinde kusması için iyi bir fırsat yaratır. Forensik adamları paspas yaparlarken, polis şefliğinden ayrılmak zorunda bırakılmış, şimdinin hususi hafiyesi Dan Madison, cesedin cebinden bir emniyet kutusu kilidini gizlice alıp cebine koyar ve ganimetini toplamak için ağır adımlarla olay yerinden uzaklaşır.

Murder Ink: The Mystery Reader’s Companion – Dilys Winn

Kategori: Satır Arası
Yorumlar


July 21, 2010 08:38

Türk polisiyelerinde durum nedir acaba, diye düşündüm ister istemez. Aklıma okuduğum en iyi yerli polisiyelerden biri olan Zuhal Kuyaş'ın Sonuncu Oda'sı geldi. Orada Refika hanım, sağına dönmüş olarak bulunuyor, sağına dönerek ölmesi iyi bir müslüman olmasına bağlanıyordu.


July 28, 2010 00:15

Şimdi burda bunu yazmak ayıp olacak belki ama... Olsun... Yazıların çok keyifli, lütfen daha sık yaz :)


June 27, 2011 08:23

Kitabın tanıtımındaki şu bölüm merakımı celbetti:
..,the ten most overrated mystery stories of all time,..

bu liste kolayınızda mı?


June 27, 2011 15:56

Sanırım tanıtımda bahsedilen, "Hall of Infamy" olsa gerek. Tabii bu listenin Dilys Winn'e ait olduğunu bir kez daha belirtmekte yarar var.

En Kötü 10 Polisiye:
1. The Mind Readers - Margery Allingham
2. Trent's Last Case - E.C. Bentley
3. The Hungry Goblin - J.D. Carr
4. Playback (Sarışın Ceset) - Raymond Chandler
5. Elephants can Remember (Filler de Hatırlar) - Agatha Christie
6. Valley of Fear (Korku Vadisi) - A.C. Doyle
7. The Defection of A.J. Lewinter - Robert Littell
8. When in Rome - Ngaio Marsh
9. Busman's Honeymoon - Dorothy L. Sayers
10. The President Vanishes - Rex Stout

Hemen aynı kutucukta yer alan en iyileri de yazayım.

En İyi 5 Polisiye:
1. The Daughter of Time - Josephine Tey
2. The Thirty-First of February - Julian Symons
3. Time and Again - Jack Finney
4. Who is Lewis Pindar - L.P. Davies
5. The Glass Key (Sırça Anahtar) - Dashiell Hammett


Yorum yaz
mode_edit