menu

En İyi 100 Gerilim Romanı

Yazan: Tülay Güneş Kılıç
Yayın Tarihi: August 04, 2010 23:37

ABD’den bir radyo istasyonu, NPR, en iyi yüz gerilim romanını seçmek amacıyla dinleyicileri arasında bir anket düzenledi. Killer Thriller diye adlandırılan ve yine dinleyicilerin belirlediği 600 aday romanın oluşturduğu anketin sonuçları geçtiğimiz Pazartesi belli oldu.

Liste hemen her bu tür ankette olduğu gibi tartışmalara açık; sevdikleri yazar veya kitapları göremeyip, hayalkırıklığına uğrayanların yanında, “bu kitabın burada ne işi var?” diyenlerin sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Mohikanların Sonuncusu veya benim de sitemize ekleyip eklememe konusunda ciddi bir şekilde kafa yorup, en sonunda katalogda yer alması gerektiğine karar verdiğim Şogun ve benzeri birkaç kitap, özellikle 19. yüzyılda yazılmış olanlar, en çok kaş kaldırtanlar arasında. Geçenlerde çıkardığı Thrillers: 100 Must Reads adlı antolojide aynı eleştirilere maruz kalan David Morell (yazara haksızlık ediyorum, biliyorum ama Rambocular?) şöyle bir savunma yapıyor: “Birçok insanın aklına gerilim romanı dendiğinde casusluk kitapları geliyor. Fakat mesela Mohikanların Sonuncusu, kovalamaca sahneleri ve gözüpek karakterleri ile tartışılmaz bir şekilde gerilimdir. Aynı şekilde Kont Drakula da öyle; doğaüstü öğeleri çıkarın, geriye bir seri katil romanı kalır. Veya Monte Kristo Kontu’nu soluksuz bir heyecanla okuyorsanız eğer, neden gerilim romanından sayılmasın?”

İlk 100 listesinde Stephen King altı, Lee Childs ise dört kitap ile en çok beğenilen yazarlarda başlarda yer alıyorlar. Hemen arkadan üçer kitap ile Michael Crichton, Dennis Lehane ve Stieg Larsson geliyor. İstatiksel açıdan bakılacak olursa, aslında Larsson’u ilk sıraya oturtmak gerekir, çünkü yazdığı üç kitabın üçü de listede.

Peki, 17.000’i aşkın oyun kullanıldığı bu ankette birinciliği hangi kitap kazandı? Sonuç sürpriz değil, hani bahis oynansa bire bir verilecek bir roman bu. Tabii ki Kuzuların Sessizliği. İkinciliği Ejderha Dövmeli Kız alırken, üçüncü bir diğer çoksatar yazar James Patterson’un Kızları Öpmek oldu.

En İyi 100 Gerilim Romanı listesine baktığımda, büyük bir hayretle neredeyse hemen hepsini okuduğumu, Otuz Dokuz Basamak, Mançuryalı Aday, Kızıl Ekim gibi okumadıklarımın da filmini izlediğimi gördüm. PD James, Carlos Zafon ve sevdiğim tiplemelerden V.I. Warshawski’nin isimlerine raslamak ise ayrıca mutlu etti.

İlk 10 şöyle:

• 1. Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) / Thomas Harris

• 2. Ejderha Dövmeli Kız (The Girl with the Dragon Tattoo) / Stieg Larsson

• 3. Öldüren Öpücük (Kiss the Girls)/ James Patterson

• 4. Geçmişi Olmayan Adam (The Bourne Identity) / Robert Ludlum

• 5. Soğukkanlıkla (In Cold Blood) / Truman Capote

• 6. Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code) / Dan Brown

• 7. Medyum (The Shining) / Stephen King

• 8. On Küçük Zenci (And Then There Were None) / Agatha Christie

• 9. Kızıl Ekim (The Hunt tor Red October) / Tom Clancy

• 10. Baskerville'lerin Köpeği (The Hound of the Baskervilles) / Sir Arthur Conan Doyle

Türkçeye on-on beşi hariç, çoğunun çevrildiği listenin tamamı için:
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=128718927#results

Kategori: Ödüller ve Listeler

Yorum yaz
mode_edit