menu

Başkomiser Galip İş Başında - Çağatay Yaşmut

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: January 29, 2012 18:08

Çağatay Yaşmut’un üst başlığında “Bir Başkomiser Galip Polisiyesi” olarak takdim edilen “Şarkılar Susunca”sı polisiye okurlara mahsus. Yaşmut, kahramanı Başkomiser Galip’i takdim eden serinin ilk kitabı “Beyoğlu Çıkmazı”nda (2008) olduğu gibi, İstanbul’un karanlık sokaklarında suç ve suçlularla “kahramanca” mücadele eden Galip Başkomiser’in maceralarını anlatıyor.

İlk cinayetin kurbanı otuz yaşlarında güzel bir kadın. Şarkıcı. Önce bıçaklanmış, sonra boğulmuş olması, katille aralarında ciddi bir husumetin varlığını düşündürüyor Galip ve ekibine. Elbette peşin hükümlerle yetinmeyecekler, soruşturmayı çok yönlü genişletecekler ve kadının sakladığı sırlara ulaşacaklardır. Bu sırlar yeni cinayetlere yol açacak, soruşturma ilerledikçe yerüstündeki zenginliklerin yeraltı dünyasının uyuşturucudan pornoya uzanan kirli trafiğinde seyir ettiğini gösterecektir. Ne var ki Özlem’in cinayeti hala aydınlanmış değildir. Ta ki Galip Başkomiser sevgilisinin mezarını ziyaret edene kadar…

“Şarkılar Susunca”da, önceki romanda karşılaştığımız karakterlere güzel bir kadın polis –Melike- eklenmiş. Ancak yardımcı rollerdekilerin etkisi pek yok. Aslolan Galip’in iş ve aşk hayatı. Kahramanımızın zaten kayda değer başka bir derinliği de yok.“Beyoğlu Çıkmazı”nın sonunda yediği dayağın intikamını almak için yanıp tutuşan Galip, bu macerada da bir miktar hırpalanıyor, maceranın sonunda büyük bir acıyla karşılaşıyor ve yeni bir intikamın peşine düşüyor. Bu intikamın nasıl sonlanacağını herhalde bundan sonraki macerasında bulacağız.

Kolayca tüketilmek için üretilmiş, türüne herhangi bir katkısı olmayan bu tarz polisiyeler üzerine söylenecek fazla bir şey yok. Sistemin suç ve suçlu kategorilerini sorgulamaksızın kabullenmiş polisiyelerin ideolojisini de sorgulamak yersiz olur. Ancak, sevimli gösterilmek istenen roman kahramanının sorguladığı ya da şahsi husumet beslediği kişilere gösterdiği “kontrolsüz güç” kullanımı, toplumsal olaylarda bu kontrolsüzlüğe sıklıkla tanıklık etmiş –benim gibi- okuyucular için hiç de sevimli olmadığını söylemek ve yazara bir hatırlatma yapmak isterim. Memlekette onca ciddi kriminal vaka varken en büyük hasmı tinerciler olan bir roman kahramanının intikam hikayesi, okuyucuya ancak Uğur Dündar haberciliği kadar ilgi çekici gelecektir..

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Çağatay Yaşmut
Başkomiser Galip
Şarkılar Susunca
Beyoğlu Çıkmazı

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic

İLGİLİ KARAKTERLER

Nopic