menu

James Patterson - “Kadınlar Cinayet Kulübü”

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: March 24, 2012 16:30


ABD`li yazar James Patterson 1949 doğumlu. İlk romanı The Thomas Berryman Number"ı 1979 yılında yayımlayan Patterson, kitabın gördüğü ilgiden sonra, o günden bu yana, tam bir roman makinesi gibi çalışıyor. Hemen hepsi de best-seller listelerinin başlarında yer alan 40’tan fazla romanıyla 100 milyonun üzerinde kopya satıp 1 milyar dolardan fazla hasılat toplamış. İngiliz Edebiyatı eğitimi alan Patterson’un senaryo çalışmaları da var.

James Patterson’un iki önemli polisiye dizisi göze çarpıyor. İlki, siyahi detektif Alex Cross’un takip ettiği cinayet hadiseleriyle ilgili. Bu diziye 1993’te başlamış. 2007’de 13. macerasına ulaşan dizinin pek çok macerasına hem sinema uyarlamaları hem de çevirileriyle aşınayız. İkinci dizisi olan Women's Murder Club(Kadınlar Cinayet Kulübü) ise daha yeni. ABD’de 2001’de yayımlanan ilk maceranın Türkçeye çevirisi İlk Ölüm adıyla 2004’te yapılmıştı. Bu yazıda ele alacağım “5.Atlı” dizinin 5.kitabı. Altıncı kitap “Target” henüz Türkçeleştirilmedi.

Dizi Üslubu
Patterson, Türkiye’de de okunup seviniliyor olmalı, dizileri dışında heyecan-gerilim türndeki çok satar kitapları -“Saklambaç”, “Rüzgar Estikçe”, “Fatima'nın Sırrı”, “Cankurtaran” gibi isimlerle- farklı yayınevleri tarafından yayımlandı. Burada bir not düşelim; Patterson’un kimi kitapları -Andrew Gross ve Maxine Paetro ile birlikte- çift imzalı.

Daha önce “best-seller” üzerinde dururken, bu romanların sinemaya ya da televizyon dizilerine uyarlanmaya elverişli bir uslupla kotarıldığından söz etmiştim. Nitekim “Kadınlar Cinayet Kulübü” de sonunda dizi yapımcılarının ilgisini çekmiş ve 2007’de dizi haline getirilmiş. Digitürk kanallarında izleyebilirsiniz.

“Kadınlar Cinayet Kulübü”nde, San Francisco'da yaşayan dört kadının maceralarını anlatıyor PAtterson; biri cinayet masası dedektifi, biri savcı yardımcısı, biri tıp uzmanı ve biri gazeteci dört kadın, kenti suçlardan korumak için elele veriyorlar. Ancak suç kurgusu kadar bu güzel kadınların özel hayatları da ağırlık kazanıyor.

Dört kadın karakterden öne çıkanı dedektif Lindsay Boxer. Zaten hikaye de Lindsay’in bakış açısından anlatılıyor. Chronicle'da çalışan gazeteci Cindy, Yerel Savcı Asistanı Jill ve tıbbi müfettiş Claire, dizinin yardımcı karakter oyuncusu mahiyetindeler. Okuduğumuz yeni macerada ekibe yeni bir üye daha katılmış; avukat Yuki.

Lindsay ve arkadaşları, bu kez bir hastahanede meydana gelen şüpheli ölümleri araştırıyorlar. Ölenler taburcu edilmek üzere olan hastalardı ve yanlış ilaçlara kurban gitmişlerdir. Hasta yakınlarının tazminat davası sürerken, aynı hastahaneye kaldırılan Yuki’nin annesi de tuhaf biçimde ölünce, bir seri cinayet vakasını kovalayan Lindsay olaya el koyar…

Okulu bitirdikten sonra bir süre psikiyatri tedavisi veren bir klinikte çalışan Patterson, burada edindiği deneyimi kullanma fırsatı bulduğu romanında hem sapık katilin psikolojisini hem de hastahane atmosferini iyi yansıtmış. Önceki romanlarında kullandığı adliye işlemleri, dava sahneleri de iyi. Ne var ki, az önce belirttiğim gibi, bütün bunları dizi senaryosu mantığıyla kurgulanması, edebiyatın aleyhine sonuşlanıyor. Hepsinden az az. Ayrıntılar kameraya bırakılmış. Biliyorum, bu tarzın seveni çok, ama iyi polisiye okurları ve izleyicileri için hafif kaçıyor.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Kadınlar Cinayet Kulubü
James Patterson
İlk Ölüm

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic