menu

Yalan Dünya - Sibel Köklü

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: March 26, 2012 15:43

Yerli yazarların ilk romanlarını, hele ki polisiyeyse merakla okurum. Sibel Köklü’nü “Yalan Dünyası” da hem ilk hem polisiye olmaklık haliyle hemen ilgimi çekti. Yakın zamanlarda hepbirlikte yaşadığımız kirli ilişkilere dayanan dişe dokunur bir hikayei anlatmış Köklü. Yanında yüklü miktarda parayla yurt dışına çıkmak isteyen bir banka mutemedi havaalanında yakalanır. Polisler paranın yarısına el koyup adamı serbest bırakırlar. Mutemed olayı medyaya yansıtıp ortadan kaybolur. Soruşturma başlar. Kahramanımız Rüya Keskin, tam bu noktada giriyor devreye. O, meslek ahlakı olan, memleket meseleleri hakkında bilgi ve kanaat sahibi  iyi bir gazete muhabiri. Önce mutemetin nerede gizlendiğini bulmaya çalışıyor. Mutemetle temas ettiğinde edindiği bilgilerle paranın kaynağına, banka yolsuzluklarına, o yolsuzlukların tetiklediği kirli ilişkilere, kirli ilişkilere bulaşn üst düzey yöneticilere, generallere, polis şeflerine uzanıyor…

Sibel Köklü, siyasi ve ekonomik yozlaşmanın toplumsal yozlaşmaya dönüştüğü bir süreci, sürecin belli başlı aktörlerini de işin içine katarak polisiye bir hikaye biçiminde kurgulamış. Toplumsal ve siyasal eleştiri barındıran modern polisiyelerin izinde giden anlayışı övgüye değer. Yakın dönemde bizzat deneyimlediğimiz suistimallarin, rüşvet ve şantaj skandallarının, hukuk ihlallerinin yüksek edebiyatta değil polisiyelerde karşılık bulması dikkate değer.

Hikayesi iyi; ama anlatış biçimi için aynı şeyleri söylemek zor. Yarattığı kahramanı gibi kendisi de gazeteci olan Köklü, romanını da gazeteci üslubuyla, haberci diliyle kaleme almış. Romanın pek çok bölümü –basitleştirerek söylüyorum- “sabah oldu, yataktan kaltı” ifadeleriyle başlarken, arabasını park edişi hakkında da ayrıntılı bilgiler ediniyoruz. “Di”li geçmiş zamana takılıp kalan cümleler de tek düze; dramatik sahnelerin tasvirinde daha da belirgin bir hal alıyor. Yine de “ilk”liğin zaaflarıdır demek ve Rüya Keskin’in yeni maceralarını okuduktan sonra karar vermek gerekir.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Sibel Köklü
Yalan Dünya

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic