menu

Cihat Taşçıoğlu - “Gereği Düşünüldü; İstanbul’da Seri Cinayetler”

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: November 19, 2011 14:26

Cihat Taşçıoğlu imzasıyla yayımlanan “Gereği Düşünüldü; İstanbul’da Seri Cinayetler”, adı üstünde, bir seri katil vakası etrafında gelişiyor. Gerçek hayatta pek seyrek rstlanmakla birlikte, yerli polisiyelerde giderek çoğalan yerli seri katillerin belki de en zekisiyle karşı karşıyayız. Buna mukabil bir savcı, bir detektif, bir profil uzmanının yönettiği kriz masası ekibi de yabancı filmlerdeki ekipleri aratmayacak kadar donanımlı. Hal böyle olunca, tarafların satranç oyununu andıran taktiklerle sürdürdüğü dinamik, heyecanlı ve gerilimli bir hikaye çıkıyor ortaya.

Bir bahar sabahı Şişli’de bir çöp tenekesinde bulunan insan organları, ürkütücü cinayetlerin habercisidir. Çok geçmeden önce mankenlik yapan üç kadının bir mağaza vitrinine yerleştirilmiş cesetleriyle karşılaşacaktır ekibimiz. Ardından iki ünlü gazeteci öldürülür. Katil cinayet işlemekle yetinmemiş, cesetleri topluma vermek istediği mesaja uygun kareografilerle sergilemiştir. Artık sıra savcı Necip, komiser Oya ve psikiatrist Ayda’dadır. Oya’ya yardımcı olabilecel bilgilere sahip yegane kişi ise esrarengiz çöp toplayıcı Gürgen’dir. Cinayet sayısı ona ulaşacak ve katil ekip üyelerine kadar yaklaşacaktır…

Yargıç adını kullanan katilin işlediği cinayetler ve kullandığı yöntemler ve cesetleri sergileme biçimi, toplumsal yozlaşmaya dikkat çekmek isteğinden. Böylelikle gündelik hayatın pek çok rahatsız edici yanına dokunmak fırsatı yakalıyor yazar. Öldürülenler telekızlıkla mankenlik arasında salınan genç kızlar, meslek etiğini çiğneyen gazeteciler, iş adamı görüntülü karanlık zenginler, düzeysiz TV programı prodüktörleri olunca, bu sektörler üzerinden ülkenin genel gidişatındaki bozukluklara kadar uzanıyoruz. Ancak Cihat Taşçıoğlu katilin iddialarının doğruluğundan yola çıkıp seri katili Robin Hood’a dönüştürmemiş. Hikayedeki toplumsal eleştiri polisiye kurgunun önüne geçmiyor. Aksi takdirde, medya eleştirisi yapan bir metinde bu kadar şiddet içeren sahne kullanılmasını da sorgulamamız gerekecekti. Cesetlerin sergilendiği olay yeri tasvirleri rahatsız edici olmakla birlikte, kurguyla doğrudan bağlantılı ve romanın gerilimini besliyor.

“Gereği Düşüldü” sıkılmadan okunan, ithal katil tipolijisini yerlileştirmesini bilen bir polisiye. Keşke komiser Oya ve çöp toplayıcısı Gürgen’in sınıfsal aidiyetleri daha gerçekçi çizilseymiş. Yerli polisiyelerde alt sınıflardan gelen kahramanlara nedense itibar edilmiyor.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Cihat Taşçıoğlu
Gereği Düşünüldü

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic