menu

Ejderha Adam - Garry Disher

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: November 19, 2011 11:29

Gerçeklikle pek bir ilgisi olmadığı halde, polisiye romanlarda seri katillere en sık rastlanılan mekan ABD taşrasıdır. Garry Disher, ABD “Bestseller”lerinin sevilen kalıplarını kendi ülkesine taşımış. “Ejderha Adam”, Avustralya kırsalında geçen bir seri katil hikayesi.

Disher, 1949 Avustralya doğumlu. Eğitimini ABD’de tamamlamış. Yazarlık kariyeri ABD’de yaşadığı yıllarda kısa hikayelerle başlıyor. Çok sayıda roman ve inceleme kitabı yayımlayan ama sonunda polisiye türde karar kılan Disher, Wyatt ve Detektif Challis adlı iki dizisiyle tanınıyor. 1999 yılında yayımlanan “Ejderha Adam”(“Dragon Man”), “Detektif Challis” dizisinin ilk macerası. Dizi beşinci macerası “Blood Moon”(2009) ile devam ediyor.

2002 yılında yayımlandığı Almanya’da “Deutsche Krimi Preis”(Almanya Cinayet Romanı)  ödülünü kazanan “Ejderha Adam”ın adından doğabilecek yanlış çağrışımları önlemek için hemen ekleyelim; Ejderha Adam seri katilin değil detektif  Hal Challis’in lakabı. Bu lakap ona boş zamanlarını “Havilland DH 84 Dragon Rapide” model eski bir uçağın tamiri ile geçirdiği için verilmiş.

Kahramanlarının sürüklediği bu tür dizilerde çok farlı detektif tiplemeleriyle karşılaşıyoruz. Zaten bu tür polisiyeleri birbirinden farklı kılan da işte bu kişilik farkları. Yıllar önce kendisini öldürmeye teşebbüsten hapse giren karısından gelen tedirgin edici telefonlar dışında karşı cinsle çok yakın ilişkileri olmayan Hal Challis, pek çok detektif gibi “yalnız”.  Yalnızlığını üçak tamiriyle dolduran Challis, uçsuz bucaksız Avustralya topraklarının bu kayıp kasabasını sakin ve sessiz bir hayat kurmak için seçmiş. Ne var ki bir Noel arifesinde karayolu yakınlarında bulunan bir kadın cesedi kasabada heyecanlı günlerin başlayacağını “müjdeliyor”. Aynı yolda daha önce işlenmiş bir cinayetin varlığı, doğal olarak detektifin aklına seri katil imgesini düşürecektir. Gerçekten de katil yakınlarda bir yerlerde ve cinayetlerini sürdürme niyetinde. Niyetini yerel gazeteye gönderdiği mektuplarla ortaya da koyuyor. Challis ve ekibi yeni cinayetlere engel olmak için zamana karşı yarışacaktır.

Sessiz ve dingin bir atmosferde kendi hallerinde yaşayıp giden insanların hayatlarını tehdit eden tehlike, gerilimi tırmandıran bir tema olarak çok kullanılmasına rağmen, arzulanan gerilim her zaman sağlanamaz. Çünkü insan sayısı kısıtlı, ilişkiler açık, günlük yaşam saati kısıtlıdır. Disher, bu dejavantajlarından kurtulmak için kasabanın barındırdığı sinik kötülüğü kullanıyor. Tek tek kişiler üzerinde duruyor. Gençlerin kırbaçlanan arzularını izliyor, polislerin tatminsiz özel hayatlarına giriyor, kahramanı Challis’in iç dünyasındaki karanlığın ipuçlarını veriyor. Ve bir de katilin yeni cinayet planlarını dinliyoruz. Seri katil ve cinayetleri kadar kişilerin kendi dünyalarındaki gerilimler de önemli.

Challis’i biraz kayırmakla birlikte, polis teşkilatının çalışma yöntemlerine sadık kalarak olup bitenleri mesafeli bir uslupla, kısa diyaloglarla, zaman zaman iç monologlara dönerek aktaran Disher, hızlı ve gerilimli polisiye hikayesine bir Avustralya kasabasındaki hayatı da yansıtmış. Serinin diğer romanlarını merak ettirecek kadar iyi bir başlangıç.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Garry Disher
Ejderha Adam

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic