menu

Mavi Çemberli Adam ( 7.8/10)
Orjinal Adı:
L´Homme aux cercles bleus (1996)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

"Victor, allahın cezası, n'apıyorsun sen dışarıda?" Parisliler beni güldürüyor valla. Bu cümle, dört aydır geceleri şehir kaldırımlarına tebeşirle çizilen mavi çemberlerle birlikte hortlayıp duruyor. Her bir çemberin göbeğinde bir leş kalıntısı, bir çöp parçası ya da trombon, mum, cımbız, yoğurt, güvercin ayağı cinsinden bir şeyler bulunabiliyor. Bu olay gazetecilerin iştahını kabartıp, türlü türlü tezler yürüten psikiyatristlerin ilgisini çeken dursun, komiser Adamsberg olayların hiç de göründüğü gibi olmadığını sezinliyor. Adamsberg'e göre çemberlerin içindekiler acımasızlık kokuyor. Biliyor ve hissediyor; yakında, çok yakında olaylar trajik bir boyut kazanacak...


Yorumlar


Komisser Adamsberg en ilginç polis seçilmeye aday
November 08, 2005 20:52

Kitapta insaniyet ön planda. Özellikle ilginç ve komik diyaloglar dikkat çekiyor. Kahkaha ile güldüğümü hatırlıyorum.
Heyecan için değil ancak çok ilginç olduğu için ve güzel yazıldığı için okunmalı. Polisiye sevmeyenler bile bu kitaba bayılır.
Heyecan olmasa olmaz diyorsanız tamam, aksi halde mutlaka okuyun...


gerçekten de komik..
March 11, 2006 20:26

Ben de Wallender'in yorumuna katılıyorum. kitabın güzelliği karakterlerin gerçekliğinde, diyalogların mizahi olmasında. zaten yazar da en zorlandığı şeyin kitabın sonu, ipucu, soruşturmayı sonuca bağlanması olduğunu söylüyor bir söyleşisinde..
okuyanlar adamsberg'in cazibesine kapılacaktır muhtemelen..


Denenmeli
June 25, 2006 12:29

Bende ara ara kahkahayla gülünecek yerlerin olduğuna ve Adamsberg'in tuhaf cazibesi konusuna katılıyorum. Polisiye olarakta kurgusunun sağlam olduğunu, çok hareketli, hızlı sahneler içermese de sıradan olmadığını, gerilimden tırnakları kemirerek beklenen bir son içermese de sonuna doğru okuru kandıran sahneleri olduğunu düşünüyorum ve değişik Fransız polisiyeleri denemek isteyenlere Fred Vargas kitaplarını öneriyorum.


Mavi Çemberler İçindeki Cesetler
July 30, 2008 15:52

Fred Vargas'ın 15 kadar kitabından 4 tanesi Türkçe'ye çevrilmiş.Dördünde de Komiser Jean-Baptiste Adamsberg var.Mavi Çemberli Adam, Adamsberg'in ilk göründüğü kitabı.Bu nedenle Adamsberg'in fiziki ve duygusal,ruhsal yapısından epey bahsediliyor.
Adamsberg garip bir tip.Fiziki olarak ufak tefek,esmer,suratı sanki altmış suratın kaza halinde çarpışmasıyla oluşmuş,çirkin-yakışıklı olmayan,büyük burunlu,eğri ağızlı,düşük ve buğulu gözlü,fazla belirgin çeneli birisi.Sağda solda gezinip hayal kurar,duvarlara bakıp dizinin üzerinde resimler çizer.Arkadaşlarının bu ne biçim adam diye düşünmesine sebep olan davranışları ve düşünceleri var.Adamsberg herşeyi yavaş yapıyor.İşine sürekli geç gidiyor.Saat takmıyor.Kendi ifadesiyle,konudan uzaklaşan,yavaş konuşan,kısa kesmeyi bilmeyen,çoğu kez dalgın bir adam.
Kitabın konusuna gelince:Birisi gece yarıları sokak ya da caddelerde gördüğü garp şeylerin etrafına mavi tebeşirle çemberler çiziyor.Bir gün bu mavi çemberin içinde bir ceset bulunuyor.Katil kimdir?Mavi çemberleri çizen mi yoksa o sadece katili gören bir kişi midir?Sonra 2 ceset daha bulunuyor mavi tebeşirle çevrilmiş yerlerde.Adamsberg olayın peşine düşüyor.
Edebi bir anlatımı var yazarın.Gerçekçi.
Beğendim Mavi Çemberli Adamı.Okumanızı tavsiye ederim.


Yorum yaz
mode_edit