Türk edebiyatının erken büyüyen yazarlarının başında gelen Kemal Tahir, genç yaşlarında girdiği edebiyat yolcuğunun henüz başlarındayken büyük yazar olmanın bütün işaretlerini verir. Yazarlık dilini ve edebiyatını kurarken pek çok edebi türde denemeler yapan genç yazarın bu faaliyetlerinin bir veçhesini de polisiye edebiyat çalışmaları oluşturmaktadır. Cağaloğlu yıllarında polisiye roman tefrikaları kaleme alan Kemal Tahir, özellikle polisiye edebiyatın tüm dünyada popülerliğini artırdığı 1950’li yıllarda tercüme ve telif eserler yayımlamış, okurun ilgisini kazanmıştır. Bu eserlerin başında da hiç şüphesiz meşhur “Mike Hammer” romanları gelmektedir.
Amerikalı yazar Mickey Spillane’in sevilen karakteri “hususi hafiye” Mike Hammer’ın maceralarına F. M. İkinci müstearı ile yeni bir soluk getiren Kemal Tahir, hem tercümelere önemli derecede müda-halede bulunarak karakteri Türk okuruna sevdirmiş, hem de yazdığı telif kitaplarda karakteri dönüş-türerek Türkleştirmiştir. Tüm bunlarla birlikte Mike Hammer karakterine ve romanlarına farklı bir boyut kazandıran Kemal Tahir, polisiye edebiyata da önemli bir katkıda bulunmuştur.
Mayk Hammer Mike Hammer’a Karşı adlı bu eserde Kemal Tahir’in polisiye tercümeleri ve telifleri ilk kez bir arada yayımlanmaktadır. Bundan maksat, orijinal Mike Hammer romanları ve yazar Mickey Spillane karşısında Kemal Tahir’in telif metinlerinin edebi ve entelektüel düzeyde gösterdiği başarılı performansın mukayeseli bir şekilde izlenebilmesine imkan vermektir. Bu çalışma ile Kemal Tahir Külliyatı’na yeni bir halka eklenirken, korkusuz ve mert karakterimiz Mike Hammer’ın soluksuz okunacak maceraları da okura sunulmaktadır.