Nihayet Diabolik'i, eli yüzü düzgün bir edisyonla, hem de kendi ismiyle, Türkçe'de gördük. İtalyanların bu meşhur anti-kahramanı, Angela ve Luciana Giussani isimli iki kızkardeş tarafından 1962 yılında yaratıldığından beri 150 milyonun üzerinde kopya satıldı; İtalyan çizgiromanları içerisinde satış rakamlarında hep ilk sıralarda yer aldı.
Diabolik usta bir hırsız. Ama "kibar hırsız" falan değil, deyim yerindeyse leblebi gibi adam indiren cinsten. Fransız polisiye roman karakteri Fantoma'ya açıkça öykünen Diabolik, serinin ilk sayılarında ahlaki anlamda çok daha olumsuz bir karakter iken, zamanla okuyucunun etik değerlerine ters düşmemek adına, Diabolik genelde suçlulardan, suç çetelerinden çalan, ve sadece kötüleri öldüren biri olarak sunulmaya başlanmış. Kimya alanında, özellikle sentetik maskeler üretip kullanmakta üstüne yoktur; istediği kişinin yerine geçebilir. Bilgisayar ve diğer teknik becerileri de işlediği suçlarda öne çıkan becerilerdendir. İş üzerinde tüm vucudunu kaplayıp sadece gözlerini açıkta bırakan siyah bir tayt giyer. Sevgilisi ve suç ortağı Eva Kant ise yüzünü gizlemez, pantolon ve boğazlı kazak giymekle yetinir.
Diabolik'in Türkçede ilk yayınlanışının Fantoma ismiyle olması hiç de yersiz değildir. Muhtemelen bendeki ilk sayıdan ibaret olan bu dizinin yayın yönetmeni Bülent Hazer, Diabolik'ten başka, Diabolik esinli bir diğer İtalyan kahramanı Kriminal'i de Krilling adıyla yayınlamış. Ülkemizde ilk erotik çizgiroman yayınını da yapan Hazer, elmas hırsızlığı girişimini konu alan bu ilk Türkçe Diabolik macerasını yayınladıktan yıllar sonra, elmas kaçakçılığından yakalanıp hüküm giydi.
Diabolik'in ülkemizde ikinci kez yayın şansı bulması, 1985 yılında Günaydın gazetesi ile olur. Gazete Diabolik'in 1965-82 yılları arasından rastgele seçtiği 14 sayısını albüm olarak okuyucularına hediye eder. Diabolik'e "Kara Şeytan" adı uygun görülmüş, "Diabolik" ismi de kapakta alt başlık olarak verilmiştir.
Nihayet geçtiğimiz ay, Amerikan çizgiromanları yayınlaması ile bilinen Gerekli Şeyler yayıncılık, yayın yelpazesine ilk fumetto, yani İtalyan çizgiromanı olarak Diabolik'i kattı. İlk sayı "Kaybolan Kanlı Yıllar" adını taşıyor. Diabolik'in 1962'den beri süren aylık serisi değil, başta yılda bir, sonradan altı aylık periyotlarla yayınlanan albüm serisi tercih edilmiş. Türkçede iki ayda bir yayınlanacak bu seri polisiye ve çizgi roman okurları için bulunmaz nimet; okuyalım, okumayanları uyaralım...
Kategori: Çizgiroman