menu

İçimdeki Katil - Allan Guthrie

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: November 19, 2011 12:03

İskoç yazar Allan Guthrie, 1965 doğumlu. Çocukluk yıllarında müzikle uğraşmış, piyano ve pagot çalmış. 12 yaşında İskoçya Ulusal Gençlik Orkestrası'na, hemen ardından Manchester'daki bir müzik okuluna girmiş. Yeteneklerine güvenmiş olmalı, üniversiteyi birinci sınıfta terk edip Edinburgh'a taşınmış. 12 yıl boyunca bilgisayar programcılığı ve bilgi teknolojileri üzerine çalışmış. Müdavimi olduğu kitapçılar sayesinde asıl merakının edebiyat olduğuna karar veren ve yazarlık kariyerine hikayeler yazarak Guthrie, 2004 yılından bu yana polisiye romanlar üretiyor; “Two-Way Split”(“İçimizdeki Katil”), “Kiss Her Goodbye”, “Hard Man”, “Savage Night”, “Kill Clock” ve “Slammer” adlı romanlarıyla çok sayıda ödül de kazanmış.

“İçimizdeki Katil”, İskoçya’nın Edinburg kentinde iki güne sığan sert bir suç hikayesi; türün hakkını veren bir “Kara Roman”. Üç koldan çok hızlı akan hikayeyi gerilimi yüksek bir final sahnesiyle noktalayan “İçimizdeki Katil”, hikayesi kadar –belki daha çok- dibe vurmuş roman kişileriyle de ilgi çekici.

Bir yanda postahane soyguncusu bir çete; Robin Greaves, karısı Carol ve yakın arakadaşları Eddie. Diğer yanda, uyuşturucudan ölen kardeşine mal satan torbacıyı öldürüp on yıl hapis yatan, hapisten çıktıktan sonra bir postahanede çalışan annesi sayesinde ayakta durmaya çalışan Pearce ve Pearce sayesinde başı beladan kurtulan Ailsa. Ve son olarak Robin’e öfkeli bir özel detektif ve yardımcısı özel detektif hikayeleri hayranı Kennedy.

Robin ve Carol; “iki akıl hastası, üstelik evliler ve her ikisi de diğerinin deli olduğunu düşünüyor”. Babasından sevgi görmeyen, müzik kariyerini hastalığı nedeniyle yarıda bırakan, abisinin ölümüyle kişilik bölünmesi yaşayan Robin, tedavisinin gerektirdiği ilaçlarını almayı da bırakmış ve karısının izlemesi için özel detektif tutmuştur. Robin paranoyaktır balki ama haklıdır şüphelerinde. Carol ve Eddie arasındaki ilişkiyi öğrenen Robin, az sonra yapacakları soygundan sonra her ikisini de öldürmeyi planlayacaktır.

Çetenin soyguna giriştiği saatlerde, Pearce, para tahsilatçılığını yaptığı Mafya patronunun borçlularının peşindedir. Annesinin çalıştığı postahanenin önünden geçerken soygunu fark edip içeri daldığında, annesi Robin tarafından rehin alınır ve kaza sonucu da olsa öldürülür. Pearce için bir kez daha intikam zamanıdır. Özel detektif ve yardımcısı çetenin çaldığı paranın peşindedir. Öte yandan işlenen cinayet çete içindeki gerilimi arttırmış, Robin dengesini iyiden iyiye yitirmiştir. Tam bu sırada yeni ve tekinsiz bir karakter katılır hikayeye; Robin’in kardeşi olduğunu iddia eden Dan…

Konusu, kurgusu, gerilimi vasatın çok üzerinde olmakla birlikte, romanın asıl önemli yanı insan ve toplum manzarasını ortaya çıkarması. Guthrie, Edinburg kentinin, biraz daha genişletelim, İskoçya toplumun karanlık tarafına, bu karanlıkta kaybolmuş insanlara bakıyor. Uyuşturucu ve seks ticareti, tefeciler, bunların eline düşmüş –kelimenin tam anlamıyla düşmüş- insanlar, yaşaması zor mahalleler… Anti kahramanlardan kurulu romanın şahıslar kadrosunda Pearce bir az farklılaşıyor. Yazarın birkaç romanında yer alan Pearce hem o toplumun bir parçası hem de vicdan duygusuyla o toplumun dışında kalmaya çalışan bir adam. Ama her durumda kaybedenlerden biri. Sert görünümlü ama biraz saf ve biraz da beceriksiz.

Romanı asıl sürükleyen Robin; psikolojik rahatsızlıklarıyla, rahatsızlıklarının getirdiği kuruntuları, saplantıları ve patlamaya hazır saldırganlığıyla çok iyi oturmuş hikayeye. Kötü olduğundan değil; Guthrie’nin iyi kötü çatışması temelinde bir polisiye hikaye anlatmak derdi de yok. Robin ve Carol’u suçluya dönüştüren etkenleri çocukluklarına kadar inerek anlatırken toplumsal ve bireysel sorunlara temas etmek istemiş.

Zaman zaman sert sahnelerin de yer aldığı, bir saatin “tik tak”larıyla hızlanan hikayede Robin’in iç monologları, özellikle son bölümlerdeki kişisel parçalanmasını ortaya çıkaran bilinç akışları heyecan verici.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
İçimdeki Katil
Allan Guthrie

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic