menu

Yarınlar Bizim - Larry Collins

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: January 29, 2012 18:00

“Yarınlar Bizim”, bütün şablonlarıyla; uluslararası haber alma teşkilatları ve uluslararası suç örgütleri arasındaki “savaş”ı konu ediniyor.

Romanın bahse değer en önemli özelliği, hikaye içerisinde Türkiye’den, medyamızda boy gösteren tanıdık isimlerden ve olaylardan sözediliyor olmasında. Doğru tahmin ettiniz; Susurluk kazası, uyuşturucu trafiğinde Türkiye’nin rolü, Çatlı, Çakıcı, Ağar, Bucak gibi sevilen simalarımız var karşımızda..! Afganistan’da üretilen ham maddenin Türkiye’de eroine dönüştürülüp dünya pazarlarına ulaştırılması ve İran’ın bu yolla Batılı ülkeleri çökertmesi üzerine kurulu hikaye, ne yazık ki bir çok yerde aksıyor. Yazar, radikal islama yönelttiği eleştirisini sürdürebilmek için, Türkiye’deki kazayı ve mafya-siyasetçi-devlet ilişkisinde yer alan aktörleri İran’a, dolayısıyla Refah partisine bağlamaya çalışmış. Oysa, Susurluk’taki kazanın arkasında kimlerin olduğu malumumuz. Üstelik derin devletin kadrolarının ABD patentli oldukları da gizlenecek gibi değil. Yani, bu romanda dünyayı uyuşturucu belasından korumak için var güçleriyle savaşan CIA ajanlarının, gerçek hayatta bu uyuşturucu ticaretini ellerinde tutanları nasıl eğittiklerini görmezden gelmiş Larry Collins. Yaşanmış olaylardan yola çıkarak hayali yargılarda bulunuyor ve asıl meselesinin radikal islamın “kötü” emellerini ortaya dökmek olduğunu gizleyemiyor. Bu tür metinlerin soğuk savaş dönemlerinde üretilen anti-komünist içeriklileriyle büyümüştük, bugünlerde ise -sıklıkla- her tarafından “şarkiyatçılık” akanları yazılıyor.
 
Kısaca özetlemek gerekirse, kitabın girişindeki -uzun tutulmuş- teşekkür yazısında belli oluyor aslında Larry Collins’in İran karşısında ABD tezlerini kanıtlamak gayreti ile işe soyunduğu. Afgan savaşında Ruslara karşı savaşan, ama politikacıların basiretsizliği nedeniyle görevinden ayrılan ajan Duffy, işler kötüye gidince geri çağrılıyor ve hem gençleri uyuşturucuya alıştırarak Batıyı içerden vurmak, hem de Tel-Aviv kentinde küçük çaplı bir nükleer bomba patlatmak niyetindeki İranlı’lara dersini veriyor. Ruslarla savaşmak için eğittikleri Afgan gerilları da dahil olmak üzere, doğulu ve müslüman olan hemen herkes kaba bir kötü kategorisine sokuluyor hikayede; CIA ise “hizmet, fedakarlık ve sadakat” üzerine kurulu melekler örgütü! Unutmadan ekleyelim, kahraman ajan Duffy, İranlı kocası mollalar tarafından öldürülen güzel ve zengin beyaz kadının kalbini çalmayı da başarıyor bittabii...

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Larry Collins
Yarınlar Bizim

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic