“Kocama Tuzak Kurdum”, Şule Şahin’in “Kopmuş İp”(2005) ile başladığı “Kadın Polisiyeleri” dizisinin ikinci kitabı. Bu tarz dizilerde genellikle çözümleyici karizmatik bir kadın karaktere yer verilir. Oysa Şule Şahin’in ilk iki romanını birleştiren bir kadın kahraman yok, tersine iki romandaki yegane ortaklaşalık Emniyet müdürü Ahmet Demirtaş. Şule Şahin’in “Kadın Polisiyeleri”, kadınların başlarından geçen, daha doğrusu kadınlık durumlarının öne çıktığı kriminal meseleler etrafında kurgulanmalarıyla dizi niteliği kazanıyorlar.
“Kopmuş İp”teki kadın kahraman aşk, aldatma, mafya ve cinayet etrafında geçen bir hikaye içinde boğuşuyordu hayatla. “Kocama Tuzak Kurdum” da aynı motifler işlenmiş. Bahar, üst orta sınıftan bir kadın. Bürokrat kökenli bir ailenin kızı. Spor akademisine girmiş, daha okulu bitirmeden Karadenizli çiftçi bir aileden gelip işletme mastırlı inşaat mühendisliği tahsili gören yağız bir gençle evlenmiş, erken yaşta bir çocuk sahibi olmuş, maddi durumları iyi olmasına rağmen bir “fitness center”da çalışmayı sürdürmüş. Ankara dışındaki villa kentlerden birinde yaşayıp gidiyorlar. Ne var ki mutlu değil Bahar; fiziksel şiddetet maruz kalmıyor belki, ama psikolojik şiddet görüyor. Zengin ve muteber bir ailenin kızı olduğu, müsteşar kayınpederin desteğine ihtiyaç duyduğu için kendisiyle evlendiğini fark ettiği kocası, para kazandıkça aralarındaki tahsil farkını öne çıkarmış, eve geliş gidiş saatleri daralmış, dışarıya ilgili karısına ilgisiz bir adam olmuş. Bahar, kocası tarafından aldatıldığından şüphelediğinde detektifliğe soyunuyor. Cep telefonlarını, araba kilometre göstergesini, internet yazışmalarını, banka ekstrelerini birer birer deşifre edecek, aldatıldığından emin olduğunda intikam yemini edecektir. Üstelik Zafer’in müteahhitlik şirketindeki yolsuzluklarının, rüşvet ve çıkar ilişkilerinin de farkına varmıştır. Ancak bu karanlık ilişkilerin sırlarına vakıf olmak hiç de tekin değildir…
“Kocama Tuzak Kurdum”un bir kadın romanı olduğuna hiç şüphe yok. Herkesin bildiği, sınıfsal konumuna göre ya üçüncü sayfaya ya magazin eklerine konu edilecek aldatma ve boşanma haberini eğlenceli ve akıcı bir dille, ince ayrıntılarla, üstü kapalı bir eleştiriyle hikaye etmiş. Kadın romanı okumayı sevenleri memnun edeceğinden kuşkum yok. Peki polisiye okuyucularını? Türü sevenleri memnun edecek ne muamma ne de heyecan var. Şirket ilişkilerinin ölümcül sonuçlar verdiğini öğrenip ilk cinayete tanık olduğumuzda romanın sonuna da ulaşıyoruz. Bahar’ın Zafer’i takip ve baskın sahneleri kriminal olaylardan daha heyecanlı.
Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları