menu

İlk Okudukları Polisiye / Levent Cantek

Yazan: Oğuz Eren
Yayın Tarihi: May 18, 2010 15:10

Levent Cantek, editörlüğünü üstlendiği Çizgiroman araştırmaları dergisi Serüven'deki tanıtıma göre "Eski fanzinci, on yıla yakın süredir de akademisyen" Biz düzeltelim, eski fanzinci ve akademisyen, halihazırda İletişim yayınevi editörüdür kendisi. En son 2008'de 1945-50 yılları arasını mercek altına aldığı "Cumhuriyetin Büluğ Çağı" kitabı yayınlanan Cantek'in, Türkiye'de Çizgiroman, Erotik ve milliyetçi bir ikon: Karaoğlan, Çizgili Hayat Kılavuzu, Çizgili Kenar Notları, Markopaşa: Bir mizah ve muhalefet efsanesi gibi incelemelerde yazar ve editör olarak imzasını görüyoruz. Cantek, sanki doğru yerden, Sherlock Holmes'ten başlamış polisiye okumaya.

Avantür edebiyatının iştahla tüketildiği bir evde büyüdüm. Serüven romanlarından, best seller yazarlarından uzun uzadıya bahsedildiği, filmlerin önemli vakitler ayrılarak izlendiği bir evdi bu. Babam, yetmiş aşını yeni devirdi, günde en az iki film izlemeyi, aralıklarla da olsa tarihi romanlar okumayı halen sürdürüyor. Böyle bir evde çocuk olunca lanetlenmiş türlerle ister istemez hısım akraba oluyorsunuz.

İlk okuduğum polisiye, “Şarlok Holmes”ti. Hadise Yayınlarından çıkmış, 1960 öncesinden bir kitaptı galiba. İtiraf etmeliyim ki karıştırıyor olabilirim. Çizgi romanlar, filmler, saklanmış gazeteler, dergiler, kupürler, tefrikalar, eve girip çıkan kitapların dolaşımı küçük bir çocuk için hayli yoğundu.

Örneğin Başak Yayınevinden çıkmış kitapların hayal dünyamı ziyadesiyle etkilediğini hatırlıyorum. Belki onları daha önce okumuşumdur. İlkokuldayken bir arkadaşım Baskan Yayınlarının kitaplarının dünyanın en iyi kitapları olduğunu söylemişti, üstelik Amcası bunların hepsine sahipti; sadece o da değil, çıkan her çizgi roman, her çocuk dergisi ve sayamayacağı kadar çok heyecanlı romanı olan amcasının tam tamına yüz bin kitabı vardı. “Amma atmıştı canım”, eve gidip kitaplarımızı saymıştım. O amcanın hiç görmediğim kütüphanesi sayısız kez girdi rüyalarıma. Dayanamayıp, merakla, Halk Kütüphanesinden Baskan Yayınları kitapları almıştım. Şişedeki Mesaj, Limandaki Yabancı… Ne heyecan verici isimlerdi. Nostalji payını hesap etmiyor değilim ama “hepsi harikaydı, baş döndürücüydü” demesem haksızlık etmiş sayarım kendimi.

Çocukluğumda günde bir kitap devirdiğim dönemler olmuştur, hemen hepsi Baskan Yayınlarının kitaplarıyla geçmiştir. Gerçekten sıkı polisiyeler vardı içlerinde.

Kategori: İlk Okudukları Polisiye

Yorum yaz
mode_edit