menu

Lale Oraloğlu - Kızım

Yazan: Oğuz Eren
Yayın Tarihi: March 29, 2010 15:08

Lale Oraloğlu üç yıl evvel dün öldüğünde, çok çeşitli alanlarda elde edilen başarılarla dolu bir yaşamöyküsü kaldı geriye. Bunlar arasında bir de polisiye var, oraya elbet getireceğiz sözü, ama biraz Oraloğlu'nu hatırlayalım önce.
28 Eylül 1924 doğumlu sanatçımız, 15 Ocak 2007'de beyin kanamasından öldüğünde -hakkını vererek- 83 yılı geride bırakmıştı. Bir bakın hele:

7 yaşında piyano çalmaya başladı, konservatuvarda piyano ve şan eğitimi aldı. Muhiddin Sadak'ın korosunda 7 sene çalıştı.
Dame de Sion, Şişli Terakki, Saint Pulcherie, Nişantaşı Ortaokulu ve Alman Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, İngiliz Filolojisi'nden mezun oldu.
400 metre yüzme şampiyonluğu, gülle atmada Türkiye ikinciliği, Galatasaray Kız Kürek Takımı kürek kaptanlığı da var.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesinin İngiliz filolojisi bölümünden mezun oldu.
Operayı hedefleyerek devam ettiği tiyatro kursları vasıtasıyla Muhsin Ertuğrul'un dikkatini çekti; 1951 yılında açılan Küçük Sahne'de profesynel tiyatrocu olarak çalışmaya başladı.
Aynı yıllarda gazetecilik de yapıyordu; Galatasaray Spor dergisini yayınlıyordu. İstanbul Ekspres ve Yeni Sabah gazetelerinde de çalıştı.
50'li yıllarda en verimli dönemini yaşayan sanatçı, sinemadan da geri kalmamış, 1960'a değin 35 filmde rol almıştı.
4 filmin yapımcılığını üstlendi; dört filmde de yönetmen koltuğuna oturdu. Yedi filmin senaryosunu yazdı.
1961 yılında en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. 2000'de de Avni Dilligil yarışmasında jüri özel ödülü kendisine verildi.

Oraloğlu'nun "Kızım" adlı romanı 1976'da Hürriyet yayınları tarafından yayınlandı. Roman epey etkileyici bir sahneyle açılır: Suzan hanım, kocasını, kızının gözleri önünde öldürür. Dönemine göre sert sayılabilecek olan ilk bölümde, hem silah sesinden şüphelenen komşuları başından savmakta, hem de babasının ölümüyle şoka giren kızının kendini ele vermesini engellemekte güçlük çeken Suzan hanım, kızıyla birlikte İstanbul'u terketmekte başarılı olur. Amacı Sivas'taki eski sevgilisine ulaşmaktır. Yol boyunca öldürme tehdidiyle, bol bol uyku hapı içirerek, kimi zaman da zor kullanarak yanında tutmayı başardığı kızı, annesinin delirdiğine inanmaktadır. Katili ilk sayfadan belli olan bu cinayet romanının muamma ögesi de budur.

Sahaflarda karşınıza çıkarsa Kızım'ı alın; bir cinayet romanı, bir yol romanı, ya da bir dram olarak okuyabilirsiniz. Her durumda, kalburüstü bir Türk filminin bırakacağı tadı alacaksınız bu romandan.

Kategori: Tozlu Raflar
Etiketler:
Kadın Polisiye Yazarları
Lale Oraloğlu
Kızım

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic