menu

Silinen Geçmiş - Don Lee

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: November 19, 2011 11:28

Üçüncü nesil Koreli Amerikan olan Don Lee, ilk romanı Silinen Geçmiş (Country of Origin) ile ABD’de “En İyi İlk Roman” ödülünü kazanmış. Çocukluk yıllarını babasının görevi nedeniyle Tokyo ve Seul’de geçiren, orta eğitimini Japonya’daki Amerikan okulnda tamamlayan Lee, Silinen Geçmiş'te Japonya’da kuruyor sahneyi.

Anne ve babasını trafik kazasında kaybedince evlat edinildiğini öğrenen Amerikalı Üniversite öğrencisi Lisa’nın gerçek anne ve babasını bulmak için Tokyo’ya yaptığı yolculukla başlayan olaylar 1980 yılında geçiyor. Lisa’nın seyehatini finanse edebilmek için okulundan aldığı burs, Japonya kadınlarının sosyal konumunu araştırmakla ilgili.  Lisa, araştırmasını yaparken kendisini seçkin Japon iş adamlarına ve politikacılara hizmet veren bir hostes kulübünde çalışırken bulacak ve hayatı ona tutkulu zengin bir adamın evinde aşırı dozdan sonlanacaktır.  İşte bu noktada kız kardeşi girer devreye. Lisa’yı bulmaları için Amerikan Elçiliğini ve Japon dedektiflerini harekete geçirir. Böylelikle hikyenin iki renkli karakteriyle, elçilik memuru Tom Hurley ve dedektif Kenzo Oto’yla tanışırız. Ne var ki, düğümün çözülmesi için aradan 25 yıl geçmesi gerekecektir.

Silinen Geçmiş, öncelikle üç ana karakterin üzerinden akan ve zaman zaman ölen kızın hayatını geriye dönüşlerle şimdiki zamana katan kurgusunun sağlamlığıyla dikkat çekici. Lisa, Tom ve Kenzo, birbirine hiç benzemeyen ama benzer bir kimlik sorunu yaşayan insanlar. Don Lee, karakterlerin iç ve dış dünyalarına -polisiye anlatımın hızını kesmeden- geniş yer veriyor. Japon edebiyatından esintiler taşıyan romanın bütün karakterleri melez kimliklerinin sıkıntılarını, daralmalarını, bir orijin arayışlarını yansıtıyorlar. Sadece kişileri değil, Japonya toplumsal hayatındaki sorunları, gelenek ve kültürün insanlar üzerindeki etkilerini de incelemiş Lee, Japonyanın toplumsal hayatını bir karnaval canlılığıyla, neşeli bir dille taşımış hikayesine.  Japon fuhuş sektörünü, 1980 yılının uluslararası olaylarını, ırksal farklılıkları, kadın erkek ilişkilerini hikayenin içerisine ustalıkla serpiştirirmiş. Güzel bir polisiye, güzel bir roman.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Don Lee
Silinen Geçmiş

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic