Cody McFadyen’in “Gölge Adam”ı, detektifin özel hayatının muammaya karışmasının, karışmanın ötesine geçip muammanın kaynağı haline gelmesinin tipik bir örneği. Sadece roman kahramanı Ajan Smoky Barrett’in değil teker teker bütün ekip arkadaşlarının hem kendileri hem yakınları tehdit altında. Hal böyle olunca her biriyle yeterince içlı dışlı oluyoruz.
Daha hikayenin başında yüzü, bedebi ve ruhu yaralı bir halde tanışıyoruz Ajan Smoky ile. Evinde uğradıkları saldırıda kocası ve kızı ölmüş, kendisi son anda kurtulmuş ve sapık katili öldürmüştür. Smoky’nin göreve dönmesi için her gün gidip içinı dışını döktüğü psikiyatristinin onayı gerekiyor. Henüz o onay gelmeden bir başka ölüm haberiyle sarsılıyor Smoky. Çocukluk, gençlik arkadaşı Annie tecavüze uğrayıp işkence edilerek öldürülmüş, geriye olaya şahit olup şok geçiren küçük kızı kalmıştır. Ve katil olayın çözümü için Smoky’i bir nevi düelloya davet etmektedir. Olay yerinde bıraktığı kasetten işlediği cinayeti bütün ayrıntılarıyla sergilemekten zevk aldığı anlaşılan katil ve çömezinin yeni cinayetler işleyeceği bellidir. Internet porno sitelerinden seçilen kadınlara yönelik cinayetlerin ardı arkası kesilmezken, katil Smokey ve ekibini kışkırtmak için onlara yönelik tehdit ve saldırılarını da arttırır. Artık katili yakalamak iş olmaktan çıkmış yaşam savaşına dönüşmüştür.
Her ne kadar ağırlıklı rolü Ajan Smoky üstlense de, “Gölge Adam” yeni nesil polisiyelerdeki ekip kurgusuna dayanıyor. Her bir özel seçilmiş, özel eğitimden geçmiş, IQ seviyeleri fevkalade yüksek tam bu iş için yaratılmış insanlar. Smoky ve ekibi delilleri sabırla topluyor, veri bankasındaki şüphelileri tarıyor, tanıklarla, ölenlerin yakınlarıyla görüşüyor, ve katilin profilini çıkarmaya çalışıyorlar. Ne var ki attıkları her adıma bir başka adımla yanıt verecektir.
Suç ve suçlu profilinin hem çeşitlenip hem çoğaldığı günümüz dünyası Philip Marlow gibi yalnız kovboyların değil “Yedi Silahşörler” gibi düşmanla güçlerini birleştirerek savaşanların dünyasıdır. Ancak ister TV dizisi olsun isterse polisiye roman, ekibin başını çeken detektifin hal ve tavırlarında bir parça Philip Marlowe’luk bulacaksınız. Bu romanda Smoky’e düşüyor “yalnız kurt”luk.
Klasik polisiyelerin suçu oyuna dönüştürdüğünden şikayet ediyordu Raymond Chandler; ona göre Dashiel Hammet ve kendisinin yaptığı suça gerçek karakteristiğini vermekti. Bugün geldiğimiz noktada, kültür endüstrisinin ihtiyaçlarına göre üretilen best-seller polisiylerde özellikle seri katil hikayeleriyle yeniden oyuna, bilmece bulmaca haline bir dönüş tespit ediyoruz. Aslında toplumsal sorunlara dokunmaya çok müsait bir zemin hazırlayan “seri katil” teması, sorunları bir kenara bırakıp profil çıkarmaya, oradan katil kimliğine ulaşmaya, saf bir kötülüğe ve şiddete odaklanıyor. Cody Mc Fadyen de bunu yapmış. Öyle ki, bütün hikaye FBI’nın super profesyonel ajanlarıyla çok zeki sapık katil arasındaki düelloya dönüşüyor. “Gölge Adam” türün klişelerinin hepsini barındıran, sürükleyici olmaya sürükleyici, şiddet sahneleriyle kimi zaman rahatsız edici, gerilimi de yüksek bir roman. Oyun kurgusunu sevenler için…
Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları