menu

Shakespeare Sırrı - Jennifer Lee Carrell

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: November 19, 2011 11:39

İngiltere’nin sakin, loş –biraz da klostrofobik- mekanlarından bunaldıysanız, İngiltere’de başlayıp ABD’ye uzanan –hatta İspanya’ya bile uğrayan- ve uçsuz bucaksız yollarda ölümcül bir kovalamacayı barındıran “Shakespeare Sırrı”yla rahatlayabilirsiniz. Ancak bu romanda da Anglo-Sakson kültürün damgasını bulacaksınız.

Jennifer Lee Carrel, ABD doğumlu. Oxford ve Stanford üniversitelerinde İngiliz edebiyatı eğitimi aldıktan sonra, doktorasını Harvard üniveritesinde İngiliz ve Amerikan edebiyatı dalında yapmış. Harvard Üniversitesi Tarih ve Edebiyat programında ders vermiş, Hyperion Theatre Company’de Shakespeare oyunları yönetmiş. Kısacası, “Shakespeare Sırrı” gibi bir roman yazmak için sağlam bir donanıma sahip. Bu donanımı romanın her anında hissettiriyor.

Romanın Giriş bölümünde tarih 1613. Londra’da Shakespeare oyunlarının sergilendiği Selby tiyatrosu alevler içinde. Kasıtlı çıkarılmış bir yangın bu. Sonra I.Perde açılıyor. Tarih 2004. Bir Shakespeare oyunu provasında roman kahramanlarıyla tanışmaya başlıyoruz. Çoğu bu konunun uzmanı. Ve Roz, öğrencisi Kate’e bir sırrı danışacağını söylüyor. Ne var ki görüşme fırsatı bulamayacaklar, ilk yangından sonra onarılan Selby tiyatrosu bir kez daha yanacak ve Roz yangında hayatını kaybedecektir. Kaza mı cinayet mi? Şimdi Kate’e düşen, Roz’un yakışıklı yeğeni Ben ile birlikte hem cinayeti hem de Roz’un bildiği sırrı aydınlatmaktır. Shakespeare’in kayıp bir oyunu ile ilgili olan sırrı çözmek gayretiyle ünlü yazar hakkında bilgi, belge ve yayın bulunduran kütüphaneleri taramak, konunun uzmanları ile görüşmek için yola koyulan kahramanlarımız cinayetlerini Shakespeare eserlerine gönderme yaparak işleyen bir katil tarafından adım adım izlenecekler, yeni cinayetler işlenecektir. Ama şifrenin çözümüne de gelinmiştir.

Shakespeare’in hayatı ve eserlerine dayalı kurgu, edebiyat tarihine yayılan bir serüven.  Entelektüel ilgilere hitap eden, kayıp kitap esprisi ile post modern  edebiyata göz kırpan “Shakespeare Sırları”, özellikle bu tarz polisiyelerden hoşlananlar için çok doyurucu. Kitabın sonundaki yazar notlarında hikayenin kurgusu ve Shakespeare tarihiyle ilgili malumatlar meraklılarının ilgisini çekecek nitelikte.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Jennifer Lee Carrell
Shakespeare Sırrı

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic