Doğum - Ölüm:
1917 - 19 Mart 2008
Kategorileri:
Diğer İsimleri:
-
Bölgesi:
Sir Arthur C. Clarke İngiliz yazar ve mucit. Yazdığı bilim kurgu romanı 2001: Bir Uzay Destanı ve yönetmen Stanley Kubrick ile birlikte çalıştığı aynı isimli film ile meşhurdur.
Clarke, Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov birlikte bilim kurgunun Üç Büyüğünden biri olarak kabul edilmektedir.
Clarke, İngiltere'nin Somerset eyaletinin Minehead kıyı kasabasında doğmuştur. Çocukken gökyüzünü gözlemlemekten ve eski Amerikan bilim-kurgu dergilerini okumaktan büyük keyif alan Clarke, liseyi bitirdikten sonra, Richard Huish Üniversitesi'nde okumaya başlamış, fakat maddi sorunları yüzünden üniversite eğitimini karşılamakta zorluk çekince okul yurdunda denetçi olaraktan işe başlamıştır.
II. Dünya Savaşı sırasında, kraliyet hava kuvvetleri bünyesinde radar teknisyeni olarak görev almıştır. Britanya Savaşı sırasında kraliyet hava kuvvetlerinin geliştirdiği "erken radar uyarı sistemi" projesinde görev almış, savaşın bitimiyle ordudan teğmen rütbesiyle ayrılmıştır.
Savaşın ardından girdiği King's College'ın matematik ve fizik bölümünü birincilikle bitirmiştir.
Savaş sonrası yıllarda Clarke, İngiliz İnterplanetary Society'e katılmış, ve birkaç yıl bu kurumun yöneticiliğini yapmıştır. Dünyayı çevreleyen telekomünikasyon uydu ağının oluşturulması için gerekli geostasyonel uydu fikrini öne sürmüştür.
Clarke, ekvatorla aynı düzlemde, 35.000 km. yükseklikte batıdan doğuya hareket eden, yerkürenin hareketiyle eşzamanlı bir uydunun, dünyanın 24 saatte tamamladığı dönüş hızını koruyacağını ileri sürmüştü. Uydu, yerden bakıldığında sabit durduğu izlenimini verecekti. Bunun yanı sıra, yörüngeye eşit aralıklarla oturtulmuş üç uydu, küresel radyo bağlantısını sağlayabilirdi. "Bugün, insanlar bana iletişim uydularının babası gözüyle bakıyorlar. Ancak bu çok da adil değil, ben yalnızca fikri ortaya attım." Ne var ki, ileri sürdükleri, bilim adamlarını harekete geçirmiş ve iletişim uyduları fikri gerçeğe dönüştürülmüştü.
Clarke'ın tek hatası, bu uyduların bakımlarının yapılması ve işletilmesi için insan gücüne ihtiyaç duyulacağını belirtmesiydi. "Elekronik cihazların bu kadar küçüleceğini tahmin edememiştim."
Modern uydular da hayal ettiğinden çok daha küçük yapılacaktı. Oksijen tüpüyle dalgıçlık macerası için gittiği Seylan, tüm yaşamını değiştirecekti. Adanın çevresini saran tertemiz sulardaki dalışlar sırasında çok etkilenmiş ve 1959 yılında üretkenliğini kamçılayan bu ülkeye yerleşmeye karar vermişti. Her dakikasını dalarak, batıkları inceleyerek, hazineler bularak ve deneyimlerinden yola çıkarak fikirler, kitaplar üreterek geçiriyordu. "Dalmak, bana uzayda ağırlığımdan arınarak salınmak gibi geliyordu."
Arthur C. Clarke'ın 3 Yasası şöyledir.
1 - Eğer ünlü ve yaşlıca bir bilim adamı bir şeyin mümkün olduğunu söylerse neredeyse kesinlikle haklıdır. Ama aynı kişi bir şeyin imkansız olduğunu söylerse çok büyük ihtimalle yanılıyordur.
2 - Olabilirliği keşfetmenin tek yolu imkansıza doğru biraz daha gitmeyi göze almaktır.
3 - Yeterince gelişmiş teknoloji sihirden ayırt edilemez
İlerleyen yaşı ve çocuk felci sonrası sendromları nedeniyle güçsüzleşen bedenine rağmen Clarke, ölümüne değin hayat dolu ve parlak zekâsından hiçbir şey yitirmedi.
Kaynak:
http://tr.wikipedia.org
http://www.focusdergisi.com.tr