menu

Kayıp Darağacı ( 7.9/10)
Orjinal Adı:
The Lost Gallows (1931)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Kitap Serileri:
Sizin Puanınız:

Bina derin bir sessizliğe gömülmüştü... Bir ölüm sessizliğine. Nihayet beklediğim adımları duydum. Katil geliyordu. Ayak sesleri yaklaştı, yaklaştı... ve durdu. Katilin, kapının önünde derin derin nefes alarak, etrafı dinlemeye çalıştığını tahayyül ediyordum. Sonra kapı usulca vuruldu... "Tık tık tık... Tık tık tık..." Etrafa yine ağır bir sessizlik çöktü... Kulaklarım uğulduyordu. Buna rağmen katilin tekrar kapıya vurduğunu duydum. Yumuşak, ısrarlı hâttâ davetkâr bir vuruştu bu... Nihayet tokmak dönmeye başladı... (Arka Kapak)


Yorumlar


Kaybolmuşlar Sokağı
June 24, 2008 03:23

Eylül 1931 de yayınlanmış.John Dickson Carr'ın İkinci kitabı.
Dedektifi Henri Bencolin.
Kitap 1964 de Gönül Suveren tarafından Türkçe'ye çevrilip Altın kitapların polisiye romanlarının 7.kitabı olarak yayınlanmış.
Kitabın bazı yerlerine çeviri kokusu sinmiş.Bu da okumayı biraz yavaşlatıyor.
John Dickson Carr'ın kitaplarındaki atmosfer farklıdır.Eski tarihi yerlerde geçer olaylar çoğunlukla.Korku,dehşet duyarsınız kitaplarını okurken.
Kitap Bencolin'in yer aldığı diğer itaplardaki gibi Jeff Marle tarafından anlatılıyor.Jeff'in sevgilisi Sharon Gray'de var Kitapta fakat ufak tefek rollerle görülüyor bu sefer.
Olaylar bu kitapta Paris'te değil Londra'da geçiyor.
http://jdcarr.com/Zoomview/hc_the_lost_gallows.htm de kitabın ingilizcesinin 344 sayfa olduğu belirtilmiş.Türkçe baskısı 214 sayfa.Acaba kitap kısaltılarak mı çevrilmiş.İngilizcesini bulup araştırmalı.
Kitabın konusu:
Olaylar Londra'da geçer.Bencolin ve Jeff Marle,Karanlıkta Ayak Sesleri'nden uyarlanan Gümüş Maske isimli oyunu seyretmek için Londra'ya gelirler.Onları Londra'da Bencolin'in eski arkadaşı,eski emniyet müdür yardımcısı,oğlunu harpte kaybettikten sonra kendine gelemeyen Sir John karşılayarak Cehennem Kulübü denen bir otele götürür.Bu otelde bilinmeyen birisi tarafından sürekli tehdit edilen Nezam el Moulk isimli bir Mısırlı,
esrarengiz bir kadınla tanışan sonra biraz sarhoş olduğu için otelinin yolunu şaşıran,sislerin arasında bir darağacı gölgesi gören Dallings isimli bir adam;
Nezam el Moulk'un sarhoş sekreteri Graffin;
Eski eserler vetarihi cinayetlerle ilgilenen Dr.Pilgrim diye biri;
Nezam el Moulk'un Fransız uşağı Joyet;
Geri zekalı bir cüce olan Teddy de kalmaktadır.
Oyundan çıkıp yürüyerek otele dönmekte olan Bencolin,Sir John ve Jeff marlenin önlerinden içinde boğazı kesilmiş vaziyette şoför mahallinde tek başına oturan Nezam el Moulk'un arabası hızla geçer.Araba durunca içinden Nezam el Moulk'un kaçırıldığı ve şoförünün öldürüldüğü görülür.Nezam el Moulk,Jack Ketch(halk arasında celladın adı) isimli birinden tehdit mektupları ve kukla darağacı ve darağacında sılan kukla insan şeklinde oyuncaklar almaktadır


Atmosferik
September 29, 2009 04:35

Diğer Bencolin romanları gibi, atmosfer yaratımı olarak çok başarılı.. karakterler biraz acaip, ama anlatım,sürükleyicilik ve ortam süper..
Korku öğeleri de içeren bir klasik polisiye


Yorum yaz
mode_edit