menu

Manhattan'da Hayalet
Orjinal Adı:
The Phantom of Manhattan (1999)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Frederick Forsyth, dünyanın her yerinde severek okunan pek çok romanın yazarı. Kitaplarını gerçek olaylardan hareket ederek yazıyor. Bu nedenle de her kitabını yazmadan önce belge toplayarak büyük bir araştırma yapıyor. Son romanı olan Manhattan'daki Hayalet de, Fransız yazarı Gaston Leroux'nun Operadaki Hayalet'inden yola çıkmış. Leroux'nun romanının bittiği yerden Forsyth'ınki başlıyor. Manhattan'daki Hayalet Paris Operası'nın dehlizlerinde kaybolan "Amerika sahillerinde ortaya çıkıyor ve New York'un en zengin adamı olmayı başarıyor. Aşık olduğu kadını Amerika'ya getirebilmek için, Manhattan'da son derece lüks bir opera binası yaptırıyor. Soprano Christine de Chagny açılışa geldiğinde, yıllardır üstü örtülü gizler yavaş yavaş çözülecek olaylar beklenmedik bir sonuca doğru gelişecektir. Andrew Lloyd Weber'in dediği gibi, "Frederik Forsyth, yalnızca Gaston Leroux'nun ruhuyla stilini değil, orjinal romanda Hayalet'i çekici kılan aşk ve heyecanı da çok güzel aktarmış." (Arka Kapak)


Yorumlar


Değişik ve Romantik bir Forsyth
May 18, 2006 16:07

Forsyth uluslararası politika, yakın tarih, gizli örgütler, silahlar, soğuk savaş, uluslararası hukuk, askeriye, polisiye prosedürleri vs. konularında yaptığı uzun araştırmalardan yola çıkarak kurgu yapan ve kitaplarında salt gerçeklere yer veren bir yazar.
Bu kitabında ise kendisini ilk defa "fantezi" olarak tanımlayabileceğimiz bir kurgu ile okuyoruz. Ayrıca bu kitabın konusu da alıştığımız Forsyth'lardan çok farklı.

Forsyth ile tanış olan Andrew Llyod Webber, kendisine böyle bir kitap yazmasını önerince bu hikaye ortaya çıkmış. Bildiğiniz üzere Operadaki Hayalet Gaston Leroux tarafından yazılmış yer yer korkunç bir romandır. Fakat bu hikayenin müzikal yorumuna imza atan Adrew Llyod Webber, hikayenin korkunç ve vahşi kısımlarını atarak olayı romantik bir boyuta taşımış; Gaston Leroux'nun Orta Doğu işkencecisi ucube hayaletini alıp aşık olunacak bir adama dönüştürmüştür. Frederick Forsyth da, Operadaki Hayalet'in Leroux versiyonunun değil, Webber versiyonunun devamını yazmıştır. Dolayısıyla okuyacağınız hikaye hem orijinal Leroux kitabının hem de klasik Forsyth tarzının aksine gerilimli değil romantik ve acıklı.

Ne yazarsa yazsın Forsyth çok iyi bir yazar ve isterse çok da güzel aşk hikayesi yazabiliyor.
Yine bir Forsyth, yine iyi bir kitap.


Yorum yaz
mode_edit