menu

Kıral Merdiveni
Orjinal Adı:
The White Priory Murders (1934)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Kitap Serileri:
Sizin Puanınız:

John Dickson Carr'ın, Carter Dickson adı altında yazdığı "Sir Henry Merrivale" serisinin 2. kitabı.


Yorumlar


İyi Bir Kitabın Kötü ve Kısaltımış Çevirisi
September 05, 2008 11:24

Carter Dickson-Kral Merdiveni-The White Priory Murders

Kötü bir çeviri ve birçok baskı hataları var.Sanırım epey kısaltılmış bir çeviri yapılmış.Carter Dickson'un bir talihsizliği de kötü yayınevi ve çevirmenlere düşmüş olması.Türkiye Yayınevi kitapları zayıf çevirmenlere vermiş.Sedat Elman'da bunlardan biri.
Kitabın aslı aşağıdaki linkte 301 sayfa görünüyor.
http://jdcarr.com/Zoomview/hc_the_white ... urders.htm
Çeviri 226 sayfa.
Okurken kısaltıdığı anlaşılıyor zaten.Katherina Bohun diye bir kız var.Bohunların yeğeni olduğu söyleniyor.Nasıl,hangi taraftan yeğeni olduğu anlaşılmıyor.Birden kitaba giriyor.
Bazı yerlerde şahıs isimleri karıştırılmış.Moris yazılacağına John yazılmış.Benli anlatım yerine senli anlatım geçmiş.
Sonunda olayların nasıl geiştiği,katilin nasıl anlaşıldığı anlatılırken önceden verildiği görülmeyen ipuçlarından bahsediliyor.Carr'ın böylesine hatalara düştüğünü sanmadığımdan bundan bahseden kısımların çevrilmemiş olduğu düşüncesi daha doğru gibi geliyor bana.Kitabın orijinal-kısaltılmamış baskısı olmadığından inceleyemedim.
Kitabın konusu kapalı bir yer cinayeti .
Kitap 1934 de yazılmış.Carr'ın dedektifi Sir Henry Merrivale'in(H.M) yer aldığı ikinci kitabı.İlk H.,M kitabı olan The Plague Court Murders Türkçe'ye çevrilmemiş.İlk Dr.Gideon Fell romanı olan Hag's Nook da çevrilmemiş.
Marcia Tait, İngiltere'ye tarihsel bir filmi yapmak için gelen bir Hollywood yıldızıdır.O,White Priory'de ,Kraliçenin Aynalı Pavyonu denilen tarihi bir yerde,karlı bir günde,her tarafı karla kaplı,karın üzerinde sadece eve giden ayak izlerinin bulunduğu bir durumda,başı ezilerek öldürülmüş bir şekilde bulunuyor.Ve dedektifimiz bu olayı çözmek için uğraşıyor.Bu sırada bir cinayet daha işleniyor.Faraziyeler birbirini izliyor.Müfettiş Masters yine H.M.nin karşıtı olarak yerini alıyor.
Olaylar H.M.nin yeğeni James Bennet tarafından anlatılıyor.


Yorum yaz
mode_edit