menu

Tristan İhaneti
Orjinal Adı:
The Tristan Betrayal (2003)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

1940 sonbaharında Naziler güçlerinin zirvesindeydi. Avrupa ise tüm bu kaos içinde tam bir karabasan yaşıyordu. İngiltere sürekli işgal tehdidi altındaydı. Fransa işgal edilmişti. Almanya'nın müttefiki Rusya huzursuz, Amerika ise tamamen tarafsızdı. Avrupa'nın bu karanlık günlerinde, işgal altındaki Paris'te bir genç, gününü gün ederek jet sosyetedeki kadınlarla eğlenceli saatler geçirmektedir. Yakışıklı Stephen Metcalfe, Amerika'nın önde gelen ailelerinden birinin küçük oğlu ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa'daki gizli haber alma örgütünün bir üyesidir. Kendinden öncekiler gibi büyük oynamaktadır, ama günün birinde, casus ağı Naziler tarafından yerle bir edilince Avrupa'nın ortasında tek başına kalır. Kiminle bağlantı kuracağını, nereden emir alacağını bilemez. Ne müthiş bir eylemi, ne de uygulaması gereken bir planı vardır. Ve kararını verir; dünyayı özgürlüğe kavuşturmak için müthiş bir plan hazırlar. Ama bir sorun vardır, düşmanlar peşindedir ve Metcalfe hayati bir karar vermek zorundadır.


Yorumlar


VASATIN ALTI
May 18, 2006 23:49

TRISTAN İHANETİ
Robert Ludlum

Amerikalı tanınmış bir ailenin mensubu olan Stephen Metcalfe Nazi işgali altındaki Paris’te görünürde uluslar arası bir Playboy kimliğiyle tatlı bir hayat yaşarken,gerçekte çok çok özel bir haber alma teşkilatının,-doğrudan Amerkan Başkanına bağlı bir teşkilatın-mensubu olarak çalışmaktadır.
Metcalfe’nin mensup olduğu birim bir ihanet sonucu Naziler tarafından yok edilir,artık onun Paris’te yaşaması mümkün değildir.Metcalfe’ye verilen yeni görev,Berlin’in Moskova Büyükelçiliğinde görevli bir-ve Hitler karşıtı olduğu izlenimi veren-Alman diplomatı araştırmak ve eğer şartlar uygunsa bu kişiyi Amerika için çalışmaya ikna etmektir.
Metcalfe Moskova’da eski aşkı,şimdilerin Bolşoy Baş balerini olan Lana’nın Alman diplomatın metresi olduğunu görür,Alman diplomat,elinde Lana’nın babasının-ki bir Sovyet kahramanıdır-Stalin karşıtı komplolara karıştığını gösterir belgeler olduğu şantajıyla lana’ya boyun eğdirmiştir.
Metcalfe’yi Moskova’ya gönderen teşkilat,gerçek niyetini ifşa eder sonunda.Hazırlanan sahte belgelerin Lana kanalıyla Alman diplomatın eline geçmesi sağlanacaktır.Belgeler Sovyet Genelkurmayı tarafından hazırlanmış,Sovyetler Birliğinin askeri açıdan ne denli zayıf olduğunu gösteren ve/fakat Nazi Almanyasına karşı girişilecek saldırıya ilişkin planlardır.
Metcalfe GRU ve NKVD ile SD arasında sıkıştığı ölüm kapanından kurtulup Hitler’i Sovyetler Birliğine saldırmaya ikna edecek bu planı uygulayabilecek mi,ya Lana hayatta kalabilecek mi?
Tristan İhaneti sürükleyici bir kitap sayılabilir,fakat boşluklar var kitapta.Fransa’da bir Alman askeri üssünden İspanya Dışişleri Bakanı’na ait çalınan uçakla Moskova’ya giderken hiçbir engelle karşılaşmamak mümkün mü,Nazi denetimindeki tüm Kıta Avrupasını geçmek hiç mi sorun yaratmaz,üstelik Nazi savaş makinesinin,Alman Hava Kuvvetlerinin gücünün doruğunda olduğu 1940’da.
Ya,kitabın son sayfasına dek hiç mi hiç bahsi geçmeyen,Metcalfe ile Lana’nın aşklarının ürünü olan çocuklarının 1991 Ağustosunda Gorbaçov’u düşüren kızıl darbenin kader adamı olarak birden belirmesine ne demeli?
Sürükleyici bir kitap,yukarıdaki handikaplar önemsemezseniz rahatlıkla okuyabilirsiniz


Yorum yaz
mode_edit