grange genellde annelerle -oedipus- uğraşmayı severdi ama bu sefer işleyiş babalık mekanizması üzerine kurulmuş. bu anlamda, plot iyi, ancak sonu - detaylar hariç- en baştan tahmin edilebiliyor. yine de karakterleri beğendiğimi söyleyeyim, özellikle ana karakter sorgu yargıcı jeanne korowa'yı. her ne kadar "erkek gözüyle" bir güçlü kadın karakteri yaratılmış olsa da, birçok detayda gerçekçi bir karakter.
grange kitaplarındaki yolculuk temasını da seviyorum. gerçi eskiden asya'ya seyahat etmeyi ve ettirmeyi seven yazarımız artık latin amerika'ya meşgul olmaya başlamış ve iyi de olmuş. güzel ülkelerin güzel insanlarının acılı tarihleri de bilmeyenlerin gözüne servis edilmiş oluyor.
kitap her zamanki gibi grange damgası taşıyan bir kitap, bu nedenle grange seven zaten okur. hiç okumamışlar ise daha önceki kitaplarından başlarsa daha iyi olur, çünkü buradaki sonu açıkçası zayıf buldum.
Gerçekten de tüm öğeleriyle tipik bir Grange romanı. Grange seven bunu da sevecektir. Aşırı "gore" olduğu için bırakanlar oldu etrafımda, ama Grange'nin diğer kitapları gore değil miydi ki? Ben kan-revandan o kadar rahatsız olmadım.
Grange'nin en büyük artısı her kitapta ilginç bir konu, değişik bir tema yakalaması. Bu kitapta da eksik kalmıyor. Zevkle okudum.
Yine de bir Kızıl Nehirler beklemeyin.