menu

Kar Melekleri
Orjinal Adı:
Snow Angel (2010)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

20 farklı dile çevrilmiş, Edgar Allan Poe "En İyi İlk Roman" ödülü adayı James Thompson'un ilk eseri, Kar melekleri...

Dedektif Vaara, daha önce hiç karşılaşmadığı kadar vahşi bir cinayetle yüz yüze. Geçmişiyle lekelenen bu soruşturmada, suçluyu arayan Vaara'nın zihninin labirentinde kaybolacaksınız.

"O kadar kötü mü?"
"Sadece biraz bekle ve kendini hazırla."

"Kolları başının üzerinde kırk beş derece yukarıda duruyor. Bacakları ayrık ve kardaki izler, katil ona saldırdığında boğuştuğunu gösteriyor. Silah ya da kurbanın elbiseleri gibi deliller tespit edilemedi. Hiçbir şey yok. Kurban kesilmiş. Yüzü parçalanmış ama onu tanıyorum. Bu aktris Sufia Elmi. Karnına neekeri huora, zenci orospu, kelimeleri kazınmış.

Yarım litrelik bir Lapin Kulta bira şişesi, boyun kısmından kırılmış, kırık ucu önde olmak üzere, keserek ve döndürerek kurbanın vajinasına sokulmuş. Kırılmış şişeden kalma başka cam parçası yok. Kurban, alnında çürük bırakan keskin olmayan bir cisimle darbe almış. Muhtemelen bir marangoz çekici.

Gözleri oyulmuş, belki de kırılmış şişeyle. Sağ göğsünden yüzeysel bir deri parçası, yaklaşık olarak yedi santime dokuz santimlik bir parça kesilmiş ve hemen sol omzunun yanına atılmış. Alt karın bölgesinde uzun, derin bir kesik var. Boğazı kesilmiş. Düzgün kesikler, katilin bira şişesi değil keskin bir silah kullandığını gösteriyor, bu yaraları bira şişesi yapmış olamaz."

"Burada çok fazla nefret var," diyorum.
Kafasını sallayarak sözlerimi onaylıyor. "Çok fazla nefret."

"Harika bir kitap. Daha ilk sayfadan, romanın yeni ve farklı dünyası beni büyüledi. James Thompson Kar Melekleri'nde ustaca bir iş çıkarmış."
-Michael Connely-, New York Times Bestseller, Korkuluk adlı kitabın yazarı

"Gerilim dolu ve büyüleyici! Thompson, esrarlı eylemlerin öyküsüyle sonu olmayan kış gecelerinin ortasında bizi ürpertiyor ve aralık ayında Finlandiya'nın ne kadar ölümcül olabileceğini gösteriyor."
-Lisa Gardner-, New York Times Bestseller, Komşu adlı kitabın yazarı

"Dedektif Kari Vaara'nın hitabı, tehlikeli ve insani olduğu kadar kısa ve öz, dünyası soğuk ve çorak fakat aynı zamanda merak uyandırıcı bir biçimde egzotik, hikayesi süratli ve vahşi ama gene de kaygısız bir sakinlikle anlatılmış."
- Peter Høeg-, Smilla's Sense of Snow adlı kitabın yazarı

"Kar melekleri, daimi karanlığı ve yükselen alkolizmiyle Fin kışı zemininde resmedilmiş, Amerikan tipi bir gizem. Burası, insanların içindeki kötülüğü ortaya çıkarıyor. Roman, Michale Chabon'un The Yiddish Policeman's Union adlı eserini hatırlatıyor. Olaylara hızlı bir biçimde giriliyor ve motifler evrensel. Bu kabusvari öyküyü ancak bir barmen bu kadar iyi anlatabilirdi."
-Michael Simon-, The Last Jew Standing adlı romanın yazarı

"James Thompson, Kar Melekleri'yle cinayet romanlarına taze bir kutup soluğu getirmiş. Tek üzüntüm, bir sonraki kitabı üşüyerek bekleyecek olmam."
-Tim Dorsey-, Gator A-Go-Go adlı kitabın yazarı

"Kar Melekleri bir kara polisiye. Thompson bizi yabancı ve müphem derecede egzotik bir dünyaya sokarken baş karakter Vaara Spade, Marlowe, Hammer ve Archer'ı anımsatarak bizde sıcak bir tanışıklık hissi uyandırıyor."
-Lou Manfredo-, Rizzo's War adlı kitabın yazarı

James Thompson'dan Kar Melekleri

Amerika doğumlu, Finladiya'da yaşayan Thompson'un ilk romanı, ülkenin iki haftalık karanlık dönemi olan kaamos'da geçmekte. Dedekfif Vaara yeni evli ve baba olmak üzeredir. Fakat Amerikalı eşi Kate, kuzey Finlandiya'yı iç karartıcı ve ıssız bulmaktadır. Özellikle de genç Somalili bir aktrisin canice öldürülmesi ve davanın Vaara'nın tüm zamanını almasından sonra. Helsinki'de devriye polisiyken yaralanıp sakatlandıktan sonra kendi kasabasına polis şefi olarak atanan Vaara mahalli tartışmalar, bar kavgaları gibi ufak çaplı suçlarla karşılaşmıştır bugüne dek. Fakat bu sefer, daha büyük bir suçla karşı karşıyadır. Eski eşinin buna bulaşmış olabileceğini öğrendikten sonra da vazgeçmez.

Thompson, kışın en sert günlerini yaşayan Lapland'ı yalın bir dille ve oldukça gerçekçi bir biçimde tasvir etmiş. Finlandiya'da yaşan bir Amerikalı olarak, ada toplumunu ve çetin şartları böylesi bir iklimde yaşamamış kişiler için anlaşılır kılmış. Vaara okuyuculara Hakan Nesser'in Dedektif Van Veeteren'ini andıracaktır. Van Veeteren kitapları gibi Kar Melekleri de iyi kurgulanmış ve dolambaçlı bir olaylar dizisi sunuyor. Romanın geçtiği yer, Asa Larsson'un İsveç'in kuzeyinde geçen Rebecka Martinsson serisini seven okuyuculara ilgi çekici gelecektir.
Seri için olağanüstü bir başlangıç.
-Jessica Moyer-
(Tanıtım Bülteninden)



Yorum yaz
mode_edit