menu

Siyah Şapkalı Adam
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Od
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Uyuduğunuz zaman her zaman aynı rüyayı görseniz, sonu da aynı olsa ne yapardınız?

Belirli zamanlarda ortaya çıkan Siyah Şapkalı Adam ne yapmak istiyordu?

Müberra'nın hissettiği keskin koku ne anlama geliyordu?

Müberra'nın yanağındaki yaranın anlamı neydi?

Öldürülen kadınların ortak özelliği neydi?

Yetiştirme yurdundaki resimler neyi ifade ediyordu?

El yazması kâğıdın sırrı neydi?

Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız bu kitabı okumalısınız.


Ahmet Bilgehan ARIKAN


Şimdiye kadar okuduğunuz polisiye kitapları bir kenara bırakın. Siyah Şapkalı Adam son derece iyi kurgulanmış, zekice işlenmiş olay örgüsü ile sizi bambaşka bir okuma deneyimine davet ediyor. Açıkçası Betül Fırat'ın kalemine hayran kalmamak mümkün değil.


İLGİLİ BLOG YAZILARI

Yorumlar


Çok Naif
November 26, 2023 18:28

Problem şu ki daha giriş ve özgeçmiş kısımlarında nesne-özne-eylem uyuşmazlıkları, cümle düşüklükleri var. Bunlar metinde de devam ediyor.
 
Öyküleme mekaniğiyle ilgili problemler var. Zaten canlı canlı yaşayarak anlattığı katille karşılaşma sahnelerini, daha sonra polise, avukata, doktora 'reported- speech' tekrar anlatıyor. Okuru çift baskıya maruz bırakıyor.
 
Ruhsal hassasiyetleri nedeniyle gündüzleri çalışamayan Müberra karakteriyle İtalyan sevgilisi bana evden çıkamayan kadın karakteriyle polis sevgilisi olan Funda Menekşe’nin Perde Arkası kitabını çağrıştırdı. Burada da ‘gerçek olamayacak kadar iyi erkek arkadaş’ var. Sensiz yaşamıyorum diye kalkıp gelen İtalyan sevgili, cinayet sonrası kızı lüks restorana yemeğe götürüyor, evin alışverişini yapıyor, kendisinin (seks dahil) kızdan hiçbir beklentisi yok. Para nereden geliyor belli değil. Bu kadar doğaüstü bir beyaz atlı prens profili çizen yazarımızın sanki erkek doğasının kitabını yazmışçasına sürekli olarak ‘erkek milleti böyledir’ genellemeleri yapması da cabası :) Çok saf ve temiz bir kitap olmuş. 
 
Polisiye konuda orijinal bir buluş yok maalesef. Her sene yetiştirme yurdunda büyümüş travma sahibi yetişkinleri ve yurtta çıkan yangın dolayısıyla kaybolan kayıtları en az bir romanda okuyoruz. Yine de Betül Fırat'ın güzel bir çabası var. Yazmaya devam ederse keyifli şeyler okuyabiliriz.


Yorum yaz
mode_edit