menu

Camide Cinayet - Ahmet Timur Han

Yazan: A. Ömer Türkeş
Yayın Tarihi: November 19, 2011 12:35

Hristiyan din adamı Peder Brown’un detektiflik hikayelerini sevenlere, bir başka din görevlisinin maceralarını önereceğim. Ahmet Timur Han’ın ilk romanı “Camide Cinayet”in kahramanı Aydın Hoca, -bildiğim kadarıyla- Türk romanında detektif kimliği bahşedilen ilk din adamı. Romanın ismi geçtiğimiz yıllarda camilerde tanık olduğumuz cinayetleri ya da cemaat linçlerini çağrıştırmakla birlikte, hikaye bu türden toplumsal meseleler üzerine kurgulanmıyor. Cinayetin arkasında bütün toplumsal meseleleri kesen daha derin bir mesele, maddi menfaatler var...

Ankara’nın eski bir yerleşim yeri olan Ova Çayırı mahallesindeyiz. Ulus’a taban teperek on dakikada varılan, Hacı Bayram Cami’inden okunan ezanların duyulabildiği Ova Çayırı’ndaki Şehit Mehmet Kamil Ocak Cami’inde görevli Aydın Hoca, sabah namazını kıldırmak için geldiği cami avlusunda bir insan cesediyle karşılaşır. Üzerindeki gazeteden adamın Hollandalı olduğunu anlayan Hoca, polisiye okuyarak geliştirdiği detektiflik bilgisini gerçeğin kantarında tartma fırsatı yakalamıştır. Hoca bu fırsatı sonuna kadar kullanırken -eski el yazması fermanlara dayanan- ipuçları olayın köklerinin çok eskilere, kurbanın büyük büyük babasının geçmişine kadar uzandığını farkedecektir…

“Camide Cinayet”, muammasından ziyade bu ilginç çözümleyici insan tipiyle dikkat çekiyor. Otuz beş yaşlarında, bekar, polisiyeye ve felsefeye, özellikle post-modern metinlere meraklı, Avrupa’da yaşamışlığı sayesinde çok sayıda dile vakıf, mesai saatleri dışında kot pantolon ve üzerine muhalif sloganlar yazan tshirtler giyen hocamız, toplumsal meselelere müstehzi ifadelerle yaklaşırken cüppeli bir entelektüel portresi çiziyor. Ama karizmatik roman kahramanları, entrikayı gölgeleme potansiyelleriyle polisiye romanlar için tehlikelidir. Spor programlarından edebiyata, tarihten felsefeye aklınıza gelebilecek hemen her konuda fikir sahibi olan bu hoca-detektif kimliğinin de “Camide Cinayet”te fazla öne çıktığını düşünüyorum. Ankara’nın geleneksel semtlerinde Aydın Hoca’ya eşlik etmeniz mümkün ama vaka çözümlemesine sadece izlemekle yetineceksiniz. Muhtemel şüphelilerin masumiyeti çok açık, katil ise roman sonlarında göstermiş yüzünü. Ama “Camide Cinayet”ı bir ilk roman, ilk “Aydın Hoca Polisiyesi” olarak mütala atmek gerekir. Kriminal mevzular için daha vaatkar bir kente, İstanbul’a tayin olan bu modern muhafazakar din adamının bundan sonraki maceralarında daha az laf daha çok iş üreteceğinden hiç kuşkum yok. Ahmet Timur Han, dili ve üslubuyla iyi bir yazar.

Kategori: A. Ömer Türkeş Yazıları
Etiketler:
Camide Cinayet
Ahmet Timur Han

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic