Altın Ahududu Ödülleri, 1980'den beri en kötü filmleri onore etmeye devam ediyor. Neden ahududu? Çünkü İngilizce'de "Blowing a raspberry" deyimi dilimizi iki dudak arasına koyup o "pffft!" sesini çıkarmamızı anlatan bir deyim. Dolayısıyla Golden Raspberry, kısaca Razzie, deyim yerindeyse "rezil" gibi filmlere verilen bir ödül.
Eğer katalogumuzdaki yedi bine yakın kitaptan, sadece kapaklarına bakarak, bu tür bir ödül dağıtmak isteseydik, sayıları hiç de az olmayan aday arasında birinciyi seçmekte epey zorlanırdık sanıyorum.
Gerekçeli aday listemi sizlere sunuyorum; sizlerin favorilerini de merak ediyorum.
Irving Wallace'a memleketimizde doğru dürüst bir ilgi oluşmadıysa bunun başlıca müsebbibi Altın yayınları olsa gerek: kapakların hepsi birbirinden beter!
İşte Titreşim ! ABD Başkanının karısına şaşırtıcı derecede benzeyen Rus ajanı, first lady'nin yerine geçiyor. Kapak da birbirine geçmiş görüntülerle sunulmuş. Güvercin Dosyası'nın da aşağı kalır yanı yok. Bu da uzun yaşamın sırrını bulmayı başaran bir Sovyet bilim adamının öyküsü, Wallace'ın kalburüstü gerilim romanlarından. Gölgeler hakkında bir fikrim yok, ama bu abi ve ablanın nasıl bir kompozisyon ile bu pozu verdiklerine akıl sır ermiyor!
Jak Brown maceraları, yanılmıyorsam üç adet, 1970 yılından meçhul bir kapak ressamımızdan bizlere hediyedir. Kalıbımı basarım, işbu satırlar dışında da haklarında bir yazıda bir cümle dahi kurulmamıştır. Kapakların hepsi birbirinden iç gıcıklayıcı olup, Esrar ve Büyü'yü aralarında bir adım öne çıkartan da sigara tüttüren abimizin hülyalı bakışlarıdır.
Jak Brown, serinin karakterinin adı. Yazar adı ise Lomax Quinn gözüküyor. İki isme de literatürde rastlamak olası değil. Yerli üretim olması muhtemel.
Öldüren Miras, Agatha Christie'nin "Mavi Trenin Esrarı" romanının Taner yayınevi imzalı baskısı. Roman hakkında söylenecek bir şey yok, ama kapaktaki çizim feci. Aşk Virajı, polisiye seriler içinde koleksiyonerlere fazla zorluk yaşatmayıp, bir iki James Hadley Chase ve hatta taa 72'de basılmış bir Lawrence Block içermesi ile vazgeçilmez olan Anten Heyecan dizisinden bir parça. Listemize kapak resmi ile değil, sağ alttaki tanıtım yazısı ile giriyor:
"Bir katil var ama bulana aşkolsun!"
Sırada Yeşilçam esintili bir Mayk Hammer romanımız var: Sarı yüzlü İblis. Ablamızdaki yüz ifadesi iblisin ne menem bir şey olduğu konusunda bir fikir veriyor. Bir Sevda Yüzünden'de ise katil o kadar korkunç olmasa gerek, zira müstakbel maktulümüz korkmaktan ziyade katile sinirlenmiş gibi görünüyor. Hanım kızımız ise heyecandan olsa gerek, olaya bakamıyor.
Thomas Tryon, Altın yayınevinde 70'lerin başlarından 80'lerin ortalarına dek çalışma fırsatı bulan o insafsız kapak tasarımcısının bir başka kurbanı. Tryon'ın Öç romanının iki baskısında da bir samanlıkta çıplak bir kadın resmi var. Samanlığın ve kadının aynı olduğunu tahmin ediyorum ama bunu anlamak kolay değil, sizlerin de tahminini merak ediyorum.
Son olarak Tatmin'de, Irving Wallace'daki grafik tarz benimsenmiş gibi görünüyor. Bu arada bu romanı görürsem kapağına bakmadan alacağım, zira referansları sağlam gözüküyor.
Kategori: Satır Arası
Hakkaten Üç Yanlış Üç Ceset de kötüymüş . Agatha'lar arasında ben Koltuktaki Ölü'yü zevksiz bulurum epey.
Maalesef buradaki gizem unsuru, en fazla bir Dragnet bolumunde oldugu kadar bulunuyor. Altin Kitaplar, kelimelerin gercek anlamini kullanarak, "Dar Dizi"yi cikariyor. Bu seride cikan kitaplarin ebatlari daha kucuk oldugu icin, gayet yaratici bir sekilde "Dar" diye adlandiriyorlar. Buna benzer, bir de kapaklarinda pembenin agir bastigi bir "Pembe Seri"leri var.