menu

Mankell serbest bırakıldı

Yazan: Oğuz Eren
Yayın Tarihi: June 03, 2010 15:55

Wallander polisiye romanlarının meşhur yazarı Henning Mankell, İsveç uçağında Expressen gazetesine verdiği demeçte "Hala hapiste tutulan arkadaşlarımız için kaygı duyuyoruz." diyor. Expressen gazetesi Mankell'in uçakta çekilmiş bir fotoğrafını yayınlamış, Henning Mankell'in diğer İsveç'li Mehmet Kaplan ile birlikte İsrail tarafından salıverildiklerini duyurmuş.

İsveç dışişleri bakanlığı dokuz aktivistin öldürüldüğü, birçoğunun da yaralandığı İsrail saldırısında tutuklanan 11 İsveç'liden dördünün serbest bırakıldığını bildirmişti. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Helena Johansson, Henning Mankell'in serbest bırakılanlar arasında olup olmadığını açıklamaktan kaçınmıştı. Mankell'in oğlu Jon, gazeteye "Eve dönüyor olduğunu duyduğuma çok sevindim. Fotoğrafını görmek de beni rahatlattı. Şimdi sadece ona kavuşmak için bekliyorum" açıklamasını yaptı.

Pazartesi akşamı, aktivistlerin durumları belirsizliğini korurken Norveçli aşırı solcu bir politikacı, Mankell'in olaylar sırasında vurulduğu yönünde bir duyum aldığını açıklamıştı. İsveç Dışişleri bu dedikoduyu hemen yalanladı.

Detektif Kurt Wallander'in yaratıcısı, dünya çapında 25 milyondan fazla kitabı satılan 62 yaşındaki ünlü yazar Henning Mankell, Filistin'lilere dayanışmasını göstermek için gemide yer aldığını açıklamıştı. Geçtiğimiz Perşembe günü radyoda şunları söylemişti: "Eğer biri dayanışmadan söz ediyorsa, bilmelidir ki, desteğini eylemler ile de kanıtlamalıdır. Ancak eylemlerimiz ile, doğru olduğuna inandığımız dayanışma içerisinde olabiliriz."

700'den fazla yolcusuyla beraber altı gemi, 2007'den beri İsrail ablukası altında bulunan Gazze'ye iletilmek üzere 10 bin tondan fazla yardım malzemesi taşıyordu.

Kaynak: Swedish Wire

Kategori: Haberler
Yorumlar


June 04, 2010 16:54

Konu hakkında yazarlar arasında da çeşitli tartışmalar dönüyor. Christopher G. Moore, bir yazarın politik görüşünü bildirmemesi gerektiğini savunup; kendisinin 1990lı yıllarda G. Asya'da gazetecilik yaparken iki karşıt görüş altında kalmasına rağmen, tarafsızlığını koruduğunu söylüyor. Mankell üzerine kaygısını da bundan sonra yazarın kitaplarını okuyacak olanların, belli bir politik görüşe sahip olanlardan oluşacağını veya tam tersi bir durumda, yazarın büyük bir kitle tarafından boykot edilme olasılığından endişe etmesiyle açıklıyor.
Öte yandan Ian Banks, bir açık mektupla yazar ve sanatçıları İsrail'i kültürel yönden boykota çağırıyor; eserlerimizi çevirmelerine izin vermeyelim diyor.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/jun/03/boycott-israel-iain-banks


June 04, 2010 14:01

Üstadın da gemide olduğundan haberim yoktu. Kendisi alıntılanan sözleriyle de praksis insanı olduğunu göstermiş.“Eğer biri dayanışmadan söz ediyorsa, bilmelidir ki, desteğini eylemler ile de kanıtlamalıdır. Ancak eylemlerimiz ile, doğru olduğuna inandığımız dayanışma içerisinde olabiliriz.”
Kendisi kuzey polisiyelerine olan sempatimi, yazar olarak varlığıyla da boşa çıkarmıyor.
Kazasız belasız atlatmasına sevindim.


June 06, 2010 12:59

Bir gazetecinin politik görüşünü açık etmemesini bile doğru bulmazken, bir yazarın bunu saklaması gerektiğini hüç düşünmüyorum. Eğer inandığı gibi yaşamayacaksa ve yazmayacaksa bir yazarın bizim kadar bile özgürlüğü yok demektir. Oysa olmalı. Moore, tarih boyunca büyük addettiğimiz tüm yazarların politik görüşlerinin ve hayata genel bakışlarının tamamen ortada olduğunu unutup bunları söylemiş galiba. Mankell en güzelini yapmış, inandığı bir dava uğruna canını ve daha az önemli olmak kaydıyla, kitap satışlarının bir kısmını feda etmiş. Ne olmuş ki?

Isn Banks'le ilgili verdiğin bilgi ise süper, sanırım yapılması gereken bu. Ya da en azından inandığın yönde hareket de ediyor olman daha doğru.


Yorum yaz
mode_edit