menu

Smilla ve Karlar
Orjinal Adı:
Miss Smilla's Feeling for Snow / Smilla's Sense of Snow (1992)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Isaiah yerde yatıyor. Bacakları kıvrılıp altında kalmış, yüzü karın içinde, kendini üzerine düşen spot ışığından korumak istermiş gibi ellerini başının etrafına dolamış. Sanki kar bir pencereymiş, o da bu pencereden bakıp dünyanın derinliğinde bir görüntü yakalamış gibi... Karı tam önünde durduğumuz yerden adımlamaya başlamış. Ayak izleri sınıra kadar bir eğri çizerek, çatı boyunca on metre kadar devam ediyor. Oraya gelince durmuş. Sonra köşeye, binanın bitimine kadar gitmiş. Yarım metre kadar kenardan yürümüş, diğer ambara en yakın olan köşeye doğru. Oradan çatının ortasına yönelip üç metre geri gelmiş, koşmaya başlamak için. Sonunda izler dosdoğru atladığı yere gidiyor. Diğer çatı cam gibi siyah karolarla kaplı, oluğa doğru dimdik bir açıyla iniyor, karlar kayıp olukta birikmiş. Tutunacak hiç bir yer yok. Doğruca, boşluğa atlamış olmalı. Isaiah dan başka kimsenin ayakizi yok... Başından beri Isaiahla her durumda geçerli bir anlaşmamız vardı, onu zor durumda terketmeyeceğime dair, ne hiç bir zaman, ne de şimdi...
Diğer Baskıları

Nopic


Yorumlar


Şaşırtıcı derecede başarılı
May 18, 2006 17:19

İskandinav yazının dünyada yankı bulmuş bir polisiyesi bu. Yanlış hatırlamıyorsam yayınlandığı yılın en iyi romanı seçilmişti Amerika'da.
Kitabın en ilginç özelliği geniş zaman kipinde yazılmış bir roman olması. Yazar, bu dili öyle güzel kullanmış ki, tıpkı geçmiş zaman kipinde alıştığımız bir roman okuyormuş gibi.
Değişik bir kurgu, hayal gücünü zorlayan bir son. Kahramanımız Smilla küçük bir çocuğun ölümünü araştırırken konu çok garip yerlere bağlanıyor. Bu arada karlı ve soğuk İskandinav şehirleriyle yetinmeyip Grönland'a uzanıyor ve soğuk sularda buzullar arasında bir gemi yolculuğuna çıkıyorsunuz.
Kitabın içinde Grönland hakkında ilginç bilgiler bulacaksınız ve İskandinav ülkelerinin Eskimo'lara karşı ırkçılığına şaşıracaksınız.
Peter Hoeg başka kitap yazdı mı bilmiyorum, ama yazdıysa bulup okumak isterim. Farklı ve hoş bir yazar, şaşırtıcı bir polisiye.


Mükemmel
August 30, 2006 21:00

SMILLA VE KARLAR
Peter Hoeg

İsaiah’ın kuşkulu ölümü çok sarsmıştır Smilla Jaspersen’i.İsaiah,annesinin ilgi göstermediği bir çocuktur ve yarı Danimarkalı yarı Gröndlandlı kanı taşıyan soğuk iklim ve buzbilimci,artık genç sayılamıyacak çekici bir kadın olan Smilla için bir evlattır neredeyse.
Smilla İsaiah’ın ölümümünü bir kaza ya da intihar olmayabileceğinden yola çıkarak araştırmasına girişir.Buldukları onu,İsaiah’ın bilim adamı babasının yanında bilimsel bir araştırma ekibiyle birlikte çıktıkları bir araştırma gezisine ilşkin kayıtlara götürür.
Smilla,aynı yöreye yapılan bir gezi için yola çıkan bir geminin mürettabı arasında yer bulur kendine.İsaiah’ın ölümüne yol açan bilgi ile yüzleşmek üzeredir artık ve gemide katiller de vardır.
Smilla’yı okumakta bu denli geciktiğim için kızıyorum kendime,kitabı tavsiye eden arkadaş teşekkür ederim.Sıradışı bir kahraman,şimdiki zaman kipiyle gerçekleştirilen nefis,şiirsel bir anlatım ve fizik ötesi kahramanlara rol vermeden de gerilimin had safhada tutulabileceğini kanıtlayan çok güçlü bir yazar.Nefis bir polisiye ve gerilim romanı.Bu ikisinin bir arada bu denli uyum ve tutarlılık içerisinde olduğu çok az roman okuduğumu söylemeliy


karlar düşer,düşer
August 31, 2006 15:10

Beklediğimden daha iyi bir kitapla karşılaştığımı söylemeliyim.Kurgunun öğeleri oldukça başarıyla oturtulmuş,üzerine kafa yorulmuş olduğu belli bir kitap


Yorum yaz
mode_edit