menu

Büyük Uyku ( 7.3/10)
Orjinal Adı:
The Big Sleep (1939)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

"Eski savaşlardan kalma yaşlı bir general. Ağır ağır ölmekte olan, geleneklerine bağlı bir adam. İki delişmen çekici kız, kayıp bir damat. Petrolden gelen, harca harca bitmez bir servet, kimden geldiği bilinmeyen şantaj mektupları. Çölün ortasında, kimi zaman karanlık bir labirent, kimi zaman romantik bir gün batımı gibi yükselen bir serap, bir yeni zaman şehri: Los Angeles. Kentin bağırsaklarındaki logar kapaklarından savrulup lağım sularında kaybolan bozuk paralar gibi harcanıp giden insanlar. Yeşil dolarlar, fildişi renkli kadın bedenleri üzerinde yükselen kadim suç. Bu suçla başa çıkamayacağını bilmesine rağmen, -belki de zaten bunun farkında olduğundan- alaycı kararlılığını hiçbir zaman yitirmeyen bir dedektif: Philip Marlowe."
-Ahmet Ümit-
Diğer Baskıları

Nopic Nopic


Yorumlar


Başyapıt
May 02, 2006 03:49

Gerçekçi Amerikan polisiyesinin başyapıtı. Chandler, yarattığı "prensipli" dedektif Philip Marlowe ile, kendisinden sonra gelecek pek çok yazarın da ufkunu açmıştır. Polisiyenin sadece bir bilmecenin çözümünden ibaret olmadığına inananlar mutlaka okunmalı.


Kara roman klasiği
May 10, 2006 17:40

Chandler'ı, sadece Chandler değil, kara roman'ı merak ediyorsanız ilk el atacağınız roman... Türünün tipik özelliklerini içeriyor, dolayısıyla en iyi temsilcisi denebilir.
Ama bu, Malet'yi tercih etmenize engel değil :-)


1939
March 03, 2007 08:31

Belki eksiklikti ama Raymond Chandler'dan da Micheal Connelly sayesinde haberim oldu. M.Connelly´nin en çok etkilendiği yazarlardan biriymiş R.Chandler. Bu sayede kitapları listeme girdi. Pencere´nin ardından Büyük uyku geldi. Philip Marlowe´un tarzı biraz ukala biraz havada bu insanın hoşuna kimi yerde gidiyor ama betimlemeler ve tasvirler bazen uç noktalara varabiliyor. 1939´da yazılan bir roman için gayet başarılı


Yorum yaz
mode_edit