menu

100. Yılda 100 Polisiye

Yazan: CinaiRoman
Yayın Tarihi: June 17, 2024 22:39

Cumhuriyet özgürlüktür. 100. yılda Cinairoman blog yazarları sevdikleri 100 polisiyeyi sizlerle paylaşıyor. Tema yok, kısıtlama yok, özgürce listeliyoruz. Ha, bu arada sıralama da yok, sadece okumaktan en fazla keyif aldıklarımızı listeledik.


Kızıl Dul
- Carter Dickson
Gerçek bir Altın Çağ polisiyesi. Kapalı oda romanlarının üstadı Carter Dickson’dan gotik atmosferi, kurgusu, mizahıyla tam bir ‘cozy’ şaheseri.

Rodger Ackroyd Cinayeti
- Agatha Christie
Agatha Christie birbiriden değişik “bilmeceler”le bizleri -yüksek edebiyat severlerinin popüler edebiyat severleri aşağıladığı tabirle- ‘gerçeklerden kaçırıyor’. Kahramanı Hercule Poirot’nun bu macerası Christie’nin kurgusu ile en dikkat çekici eserlerinden.

Gümüş Domuzların Esrarı Gümüş Domuzların Esrarı - Lindsey Davis

Polisiyenin önemli alt türlerinden olan tarihi polisiyeler; değişik dönemlerde, farklı kültürlerden kahramanların maceralarını bize yaşatırken döneme dair birçok bilgiye de ulaştırıyor. Antik Roma’da geçen ve bir bilgi toplayıcı olan Marcus Didius Falco’nun maceralarını anlatan bu polisiye, türün dilimize çevrilmiş en iyi örneklerinden!

Genç Kızlar Labirentinin Esrarı - Eduardo Mendoza

Polisiyede mizahı önemsiyoruz. Salah Birsel’in dediği gibi; bize polisiyeyi sevdiren Anglasakson örneklerde mizah olması, bunun sebebi. İspanyol edebiyatının şanlı yazarlarından Eduardo Mendoza’nın Labirent Serisi’nin kahramanı akıl hastanesindeki isimsiz bir hasta. Mizahla siyaseti birleştiriyor, ‘hard-boiled’ ile dalga geçiyor ve gizemi roman boyunca koruyor.

Çıplak Ceset - Celil Oker

Celil Oker modern dönemin en önemli Türk polisiye yazarıdır. Türkiye’de dedektiflik kurumu yokken, eski pilot, yeni dedektif Remzi Ünal tiplemesini dünyamıza sokarak yarattığı seri ile kaliteyi sürdürmeyi başardı. Başarılı entrikaları, mekan anlatımındaki özen, karakterlerdeki gerçeklik, siyasi ve toplumsal meselelere değinen olay örgüsü ile ‘hard-boiled’ türünün en önemli yerli örneğini verdi.

Çin Portakalı - Ellery Queen

Ellery Queen serisinin 8. romanı ve kalburüstü bir kapalı-oda gizemi. Yazarlar mahlas olarak kullandıkları E. Queen ismini dedektiflerine de vermişler. Aslında kahramanımız da bir yazar ve bir polis dedektifinin oğlu. Romanın bir yerinde okuyucuya da meydan okunuyor (bir Akba klasiği), bakalım cinayetin nasıl işlendiğini bulabilecek misiniz?

Koltuktaki Ölü - Agatha Christie

Agatha Christie’nin en sevdiğimiz kitaplarından. Uzun bir maceranın ilk adımı ve Hercule Poirot ile tanışmak için iyi bir seçim. Güncel baskı ismi: Esrarengiz Sanık

Ormanın Derinliklerinde Bir Şey Var - Tana French

French'in ilk romanı olan bu polisiye, Edgar dahil çeşitli "ilk roman" ödüllerini topladı. Yakın zamanda, yazarın ikinci romanı Benzerlik'le birleştirilerek dizi uyarlaması da yapıldı: Dublin Murders

Cinayet İlanı - Agatha Christie

Favori Miss Marple romanlarımızdan. Ustaca kurgulanmış ve ipuçlarının incelikle hikaye içerisinde gizlendiği bir 'cozy' şaheseri. "Yerel Gazete'de çıkan garip cinayet ilanı, tüm Chipping Cleghorn köyü sakinlerini heyecanlı bir bekleyişe sürükler: 29 Ekim günü, saat 18.30'da Little Paddocks'ta cinayet işlenecektir."

Kırık Menteşe - John Dickson Carr

Kapalı oda gizemlerinin üstadı J. Dickson Carr'ın Dr.Fell serisinden, türün iyi bir örneği. NotaBene'nin sürpriz bir hamleyle yayınlamaya başladığı ama maalesef yarım bıraktığı (neden?) diziden bu kitabı seçtik. Gideon Fell'le tanışmak için ideal. Eğer bulabilirseniz, türü özetlediği ve adeta ders gibi okuyucuya sunduğu için Üç Tabut romanını da bonus olarak öneriyoruz.

Deniz Feneri - P. D. James

İngiliz ekolünün en güzel örneklerinden biri. Hem edebi dili hem kurgusuyla dönem polisiyesi seven okurlar için. Adam Dalgliesh başarılı detektif kariyeri yanında ünlü bir şair olarak yazarın bir çok kitabında ve TV uyarlamalarında karşımıza çıkıyor.

Doğu Ekspresinde Cinayet - Agatha Christie

Bu roman okuru şaşırtmayı ve heyecanı son sayfalara kadar canlı tutmayı başarıyor. Mekan seçimi, ilginç karakterler ve meşhur dedektifimiz Hercule Poirot romanı unutulmaz polisiye klasikleri listesinde üst sıralara taşıyor. Birçok uyarlaması da bulunan eserin Albert Finney’li 1974 uyarlaması mutlaka izlenmeli.

Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü - Stuart Turton

Gotik atmosferi, şaşırtıcı kurgusu ve renkli karakterleriyle Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü son derece sürükleyici ve başarılı bir ilk roman. Polisiye kurgusunun fantastik öğelerle dengeli bir şekilde harmanlandığı eser sizi bir çırpıda içine çekecek.

Cennette Bir Yılan - Louise Penny

Başmüfettiş Armand Gamache ile tanıştığımız 17 kitaptan oluşan serinin ilk romanı. Kanada’nın cennet doğasında kartpostala benzeyen Three Pines köyünde yaşlı bir kadının öldürülmesiyle başlayan roman, atmosfer ve işlenen suçun korkunçluğu arasındaki tezatı ustaca vurguluyor. Serinin diğer kitaplarında da sık sık kullanılan mekan ve karakterler okuru seriye bağlıyor.

Mart Şehitleri - Volker Kutscher

Tarihi polisiye sevenler için ideal! Kustcher iki dünya savaşı arasındaki kaotik Almanya’yı bir belgeselci titizliğiyle betimlerken, tarihi olayları polisiye kurgusuyla başarılı bir şekilde buluşturuyor. Kahramanımız Gereon Rath gerçekçi betimlenmiş bir anti-kahraman. Yedi kitabı dilimize çevrilmiş olan seri Babylon Berlin adıyla televizyona uyarlandı.

Şikayetler - Ian Rankin

Bir Komiser Rebus olmasa da Rankin’in kahramanı Malcolm Fox da başarılı ve dürüst polis kimliğiyle karşımızda. Güven, otorite, çatışma. Bir de Edinburg’un kasvetli havası…

Yemek Hırsızı - Andrea Camilleri

Komiser Montalbano serisinin 3. kitabı olsa da Montalbano'yu tanımamıza yardımcı olması açısından ilk sırada sayılacak bir eser. Her bir kitapta müstakil konular mevcut ama aynı zamanda kronolojik olarak okunmasında fayda var.

Ateşin Şarkısı - Tess Gerritsen

Tess Gerritsen’den farklı bir polisiye, geçmişle bugünü harmanlayıp Amerika'dan İtalya'ya uzanan bir konu. Müzik, gizem, entrika ve cinayetler…

Eskiden Çok Eskiden - Petros Markaris

Markaris gerek dili gerekse konuların işlenişi bakımından o kadar bizden ki! Hele de İstanbul'da geçen bu romanı okumak daha çok hoşunuza gidecek.

Her İşte Bir Hayır Vardır
 - Ekin Açıkgöz
Ankara soğuğunu iliklerinizde hissetmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Hem konunun ilginç bir şekilde geleceği göstermesi hem de sürpriz sonuyla sevdiklerimizden biri.

Gözlerine İnanma!
 - Joel Towmsley Rogers
“Eğer bu kitabı ilk kez elinize alıyorsanız sizi kıskanıyorum,” diyen polisiye duayeni Edward Hoch’a katılmamak elde değil. Ne yapın, ne edin, bu kim-yaptı/ imkansız cinayet/korku romanını bulun!

Şair
 - Michael Conelly
Bir oturuşta bitireceğiniz, şaşırtmacalarla soluk soluğa kalacağınız Şair’de, polis muhabiri Jack Evoy’un hayatı, kardeşi bir seri katil tarafından öldürülünce tamamen değişir.

Viran Kule
 - John Dickson Carr
Carr’ın en iyi eserlerinden Viran Kule, ürpertici bir atmosferde geçiyor. Yanmış bir şatodan geriye kalan yıkık bir kulenin tepesindeki adam sırtından bıçaklanarak öldürülür. Bu cinayet ancak doğa dışı varlıklar tarafından gerçekleştirilebilirmiş gibi görünmektedir. Çözüm imkansız görünse de dahiyane bir detektif ve kilitli oda gizemleri uzmanı Dr. Fell için bu iş çocuk oyuncağıdır.

Zamanın Kızı
 - Josephine Tey
İngiliz Polisiye Yazarları Birliği'nin tüm zamanların en iyi polisiyeleri listesinde birinci, Amerikan Polisiye Yazarları Birliği listesinin de ilk onunda yer alan bir efsane. İngiliz kraliyet tarihinin, tarihi saptırmak yoluyla gerçekleştirilen en büyük komplosunu okuyacaksınız. Bunun arkasından Shakespeare'nin III. Richard'ını okumak gerek.


Ejderha Dövmeli Kız - Stieg Larsson

50 yaşında vefat eden İsveçli gazeteci Larsson’ın 40 ülkede satış rekorları kıran üç kitaplık Millennium serisinin ilki. Marjinal kadın karakteri Lizbeth Salander ile gazeteci erkek karakteri Mikael Blomkvist ile bu kitapta tanışıyor ve gizemin peşinden birlikte koşturuyoruz.

Benim Adım Kırmızı
 - Orhan Pamuk
Osmanlı İmparatorluğu, 1591 yılından bir cinayet öyküsü. İlk bölüm maktule ait olmak üzere, öykünün her bölümünü başka bir anlatıcıdan dinliyoruz. Sanatımıza ve tarihimize de ışık tutan bir cinai muamma öyküsü.

Kara Üçleme
 - Leo Malet
Nestor Burma serisi bir çizgi roman uyarlaması haricinde maalesef dilimize çevrilmedi. Kara Üçleme ünlü Fransız yazar Malet’yi tanımak için tek fırsatımız. Toplumsal şiddet üzerine kara(msar) bir üçleme.

Baykuş Çığlığı
 - Patricia Highsmith
Highsmith, kendi röntgencilik tecrübesinden de faydalanarak, bir kadını takibe alan Robert’ın öyküsünü anlatıyor. Ripley serisi ya da “Trendeki Yabancılar” kadar ünlü olmasa da, yazarın en iyi eserlerinden biri.

Dimitrios’un Maskesi
 - Eric Ambler
Casus romanlarının usta yazarı Eric Ambler’in iki başyapıtı da ülkemizde geçer. Topkapı adıyla filme çekilen Günışığı’nı bilenler vardır. Muamma romanıdır. Bu da diğer başyapıtı, “İzmirli Dimitrios İçin Bir Tabut” adıyla da basıldığını hatırlatalım.

Rukas
 - İsmail Güzelsoy
Güzelsoy’un Rukas’ı, masalsı tarzıyla, iç içe geçen öyküleriyle, eşine az rastlanır türden, keyifli bir muamma romanı.

Kadınlara Göre Değil
 - P. D. James
Cordelia Gray, sıradan bir genç kızken başından büyük bir işe kalkışır ve dedektif olur, böylece hafiyelik erkeklerin tekelinden çıkar.

On Küçük Zenci
 - Agatha Christie
Veya politik doğruculuk adına “10 Kişiydiler”. Esrarengiz birinden gelen davetle ıssız bir adada toplanmış her telden 10 kişinin teker teker öldürülüşü ve bunu içlerinden birinin yaptığının kesin oluşu. Kraliçe, bu romanıyla çıtayı öylesine yükseltti ki diğer yazarların işini çok zorlaştırdı.

Turuncu Şapkalı Kadın
 - William Irish
Karısını öldürmekle suçlanan Scott Henderson’ın tek şahidi, cinayetin işlendiği sıralarda barda tanıştığı gizemli kadındır. Avukatı masumiyetini kanıtlamak için kadını bulmaya çalıştığında, hayalet gibi kaybolduğunu fark eder. Noir edebiyatının ustalarından Cornell Woolrich, aka William Irish, suçluluk, takıntı ve gerçeği ortaya çıkarmak adına yapılacakları gösteren müthiş bir gerilim sunuyor.

Betondaki Sarışın
 - Michael Connelly
Hollywood teşkilatından Bosch’un yolu “Bebekçi” nam seri katille kesişir ve onu öldürür. Fakat cinayetler sürer. Bosch’un Bebekçi diye öldürdüğü adam masum mudur, gerçek katil kimdir? Bosch’un 3. macerasında sert ve huysuz dedektifimize alışıyor ve onu sonraki yıllarda emeklilikten döndürecek kadar sahipleniyoruz.

Sırlar Şehri
 - Arnaldur Indridason
İzlanda’nın soğuk ve kasvetli ortamında geçen romanda yalnız yaşayan, çocuklarıyla sorunlu ve elbette alkolik Erlendur’un, bir cinayetin sırrını çözmeye uğraşırken kendi geçmişiyle mücadele etmesi çarpıcı bir şekilde anlatılır. Kitaptan uyarlanan film Myrin’i de öneririz.

Kardan Adam
 - Jo Nesbo
10 yılda 11 kadın, yılın ilk karı yağdığında kayboldu. Harry Hole, cinayetlerle kendisine ulaşan imzasız mektup arasında bağlantı olduğundan şüpheleniyor. Kar, kış, cinayet... Tam bir Kuzey Polisiyesi. ‘n’ kere birilerini katil zannedecek ve olmadıklarını anlayacaksınız.

Unutulan Sesler
 - Michael Conelly
Bosch, 13 yıldır aradığı katille yüz yüze geliyor. Dahası, soruşturma sırasında bir ipucunu kaçırmamış olsa ilk cinayeti takip eden 9 cinayeti önleyebileceği gerçeğiyle yüzleşiyor. Kurgusuyla okuru alt üst eden bir Conelly daha.

Gülün Adı
 - Umberto Eco
Eco, “... Bizi ürperten biricik şeyin, yani metafizik ürpertinin hoş bir şey gibi alınmasını istediğim için (kurgu örnekleri arasında) en metafizik ve felsefi olanı, polisiye romanı seçmekten başka bir şey kalmıyordu bana...” diyor. 1327’de bir İtalyan Manastırında geçen efsanevi polisiye...

Dumas Kulübü
 - Arturo Perez-Reverte
Ya da “Richelieu’nün Gölgesi”. Kitap avcısı Borja’nın kiraladığı hafiye Corso’nun gözünden yazar/yayıncılık/kitap koleksiyonculuğu dünyasını “postmodern bir polisiye” olarak sunan roman, bizi “Üç Silahşörler”in kayıp bölümü peşinde koşturuyor.


Mezar Taşları Arasında Gezinti
 - Lawrence Block
Matthew Scudder’ın belki de en karanlık atmosfere sahip, çok etkileyici ve bir o kadar da rahatsız edici davası. Aynı isimle uyarlanan filmine de göz atmanızı öneririz.

Katilin Şeyi
 - Algan Sezgintüredi
Kara Hafta İstanbul'da “Polisiyeye Katkı” katkı ödülü alan yazar, editör, çevirmen ve Poyabir Başkanı Algan Sezgintüredi’nin kulaktan dolma bilgilerle, acemice dedektiflik yapan ikilisi Vedat ile Tefo’nun ilk macerası. Tam bir şenlik!

Fener Balığı
 - Nuray Atacık
Atacık'ın birden fazla suçu iç içe sunduğu, Türk emniyetine yabancılaşmadan yazılmış çok iyi bir “police procedural” türü örneği.

Farahnaz’ın Çiçeği
 - Yaprak Öz
Yetmişli yıllar, Zonguldak. Dönemin kamu iktisadi teşebbüslerinden birisinin lojman ve sosyal tesislerini içeren yerleşkede karanlık bir şeyler oluyor. Ev kadını, amatör terzi Yıldız Alatan’ın ilk macerası. Bu kitapla Yaprak Öz ilk Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı ödülünün de sahibi oldu.

Perde Arkası
 - Funda Menekşe
Evinden çıkamayan ve her şeyi perde arkasından takip eden kadın baş karakterimiz, apartmandaki ölümün cinayet olmasından şüphelenince soruşturma başlıyor. Funda Menekşe'nin “Cozy” şablonunu İngiliz taşrasından ‘mahallemize’ uyarladığı keyifli bir polisiye.

Yargıç
 - Günay Gafur
Kurbanlarının baş ucuna şiir bırakmayı seven seri katil, Ankara’da! Günay Gafur gerçek bir “page-turner” yazmış, tempo son sayfaya kadar düşmüyor.

Ecel Çiçekleri
 - Elçin Poyrazlar
Elçin Poyrazlar'ın ‘kadın’ hakkındaki tüm meselelere - kadın hakları eylemlerinden kürtaja, tacizden şiddete, kadın cinayetlerinden toplumun ‘kadın’ rolüne bakışına kadar - her açıdan değinen, doğru mesajlar veren ve farkındalık yaratan polisiyesi. Kadın komiser Suat Zamir’in de ilk macerası.

Cehennem Çiçeği
 - Alper Canıgüz
Yetişkin düşünce örüntülerine sahip, hafif filozof, 5 yaşındaki Alper’in yeni dedektiflik macerası. Alper Canıgüz böylesine tuhaf bir karakteri okura benimsetmekte başarısını sürdürüyor.

Park Cinayetleri
 - Armağan Tunaboylu
Armağan Tunaboylu'nun, bir kadın satıcısı olmasına rağmen okurlar tarafından çok sevilen dedektifi Metin Çakır’ın beşinci macerası. Tatilden dönen Metin, kendini Gezi olaylarının ortasında buluyor. Ne olup bittiğini anlayamadan ‘evi’ne sığınan bir gencin parkta öldürülmesiyle işler sarpa sarıyor.

Hayat Ağacındaki Ceset
 - Cuma Polat
True Detective birinci sezon gibi roman! Gaziantep’te geçen bir seri katil öyküsü ve iyi bir ‘police procedural’ örneği. Yerel öğeler ile modern polisiyenin iyi bir birleşimi.

Aynadaki Düşman
 - Hasan Bulut
1970’ler Karadeniz köylerinde dolaşan ‘Sıhhiye’ karakteri aynı zamanda romanın dedektifi. Novella kısalığında olmasına rağmen bütünlüğünü koruyan, gizemi yerinde bir yerli polisiye. “Simple is beautiful” sözü bu roman için edilmiş. 2023 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü bu kitapla Hasan Bulut'un oldu.

Yukarı Kattaki Çığlık
 - Leo Bruce
En sevdiğimiz polisiye parodilerinden. Dönemin yazarları Chesterton, Christie ve Sayers’ın ‘sivil’ dedektifleri Father Brown, Hercule Poirot ve Lord Peter Wimsey ile dalga geçiliyor. Romanda bu üç önemli figürün teorilerle çözemediğini taşralı polis Çavuş Beef fiziksel delilleri kullanarak çözüyor.

Her Temas İz Bırakır
 - Emrah Serbes
Romandaki Behzat Ç. kodu mu oturtan, amirlerine rest çeken bir tip değildi, ‘angara memuru’ bir adamdı. Roman Ankara’ya özgü o karayı (yayıncı romanı bir ‘An-Kara’ polisiyesi olarak tanıtmıştı) iliklerinizde hissedeceğiniz, yerli polisiye tarihimizde önemli yere sahip bir eser.

Rahat Uyu Katrin
 - Charles Exbrayat
70lerdeki Milliyet Kara Dizi serisi içinde, ‘kimyaptı’dan hardboiled’a, casustan korkuya kadar bir sürü roman ilk defa okurun karşısına çıkmıştır. Yıllar önce kırık bir aşk macerası yüzünden Heidelberg’i terketmek zorunda kalan, Stuttgart Cinayet masası müfettişi Kurt Possberg’in, bir cinayet nedeniyle geri döndüğü Heidelberg’de eski sevgilisinin de dahil olduğu çevrede öldürülen Katrin’in katilini arayışını sürekleyici dille anlatır Extrabayat.

Kış Patatesi Köftesi
 - Rita Falk
Franz Eberhofer, hippi babası Papa Franz, güzel yemekler yapan babaannesi Oma, kız arkadaşı Susi, kardeşi Leopold ve diğerleri. Hepsi hayali Bavyera kasabası Niederkaltenkirchen’de yaşarlar. Kasaba’daki cinayetler imece usulü çözülürken mizahi bir anlatım da eşlik eder. Kitap başlıklarının hepsi Alman mutfağından, leziz! Yemek ismini taşıyan Eberhofer serisi, 13. kitaba ulaşmıştı, bizde üçte kaldı.

Laidlaw Soruşturması
 - William McIlvanney
İskoç polisiyesi ‘Ekose Noir’, Mcillveney de türün kurucusu olarak bilinir. 3 polisiyesinde Glasgow emniyetinden müfettiş Jack Laidslaw ile Glasgow’un yeraltı dünyasıyla yüksek sosyetesi arasında mekik dokuruz. Sınıf farklılıkları, toplumsal sorunlar ve siyasi yozlaşma akıcı kurguyla anlatılır.

Taştan Hüküm
 - Ruth Rendell
Romanın başında suçu kimin ve neden işlediğini öğrenirsiniz; ama bu kafanızda yeni soruların oluşmasını sağlar ve kitaptan alacağınız keyfi etkilemez. Sinemaya uyarlayan Claude Chabrol filmini “Son marksist film” olarak niteler. Psikolojik geriliminin yanında burjuva eleştirisini de içinde barındıran katmanlı bir eser.

Merhametin Kıyısında
 - William Kent Krueger
Çocuk bakışıyla yazılmış hikayelerin bir vuruculuğu var. Yer yer Bülbülü Öldürmek’i anımsatan bu hikaye iki kardeşin 1961 yazında yaşadıklarından yola çıkan, sürükleyici ve içten bir anlatıma sahip. Edgar ödülünü sonuna kadar hakediyor.

Woodstock’a Son Otobüs
 - Colin Dexter
Bu kitapla başlayan Morse serisi 3 ayrı TV dizisine kaynaklık etti. Bulmacalara, İngiliz birasına ve operaya düşkün Başkomiser Morse yardımcısı Lewis eşliğinde 13 roman boyunca kadim üniversite kenti Oxford’da cinayetleri ve gizemleri aydınlattı. Eşlik etmek için bu otobüse bilet alın.

Sessiz Hasta
 - Alex Michaelides
Alicia, kocasını çok seven bir ressam. Bir gün Alicia, kocası Gabriel’i suratına 5 kez ateş ederek öldürür ve olaydan sonra asla konuşmaz. Theo bir psikoterapist ve kimsenin başaramadığını yapıp Alicia’yı konuşturabileceğinden emin. Bakalım “sessiz hasta”konuşacak mı ve ne söyleyecek? Hastanın günlükleri ve terapistin anlatımıyla iki koldan ilerleyen hikaye çarpıcı bir finalde düğümlenir.

Mühendis Sayıları Seviyordu
 - Pierre Boileau, Thomas Narcejac
Kimyasal reaksiyonlar üzerine çalışan mühendislerden biri, kapısından başka girişi olmayan ofisinde öldürülür. Diğer mühendisler silah sesini duyup odaya koştuklarında cinayetle birlikte patlayıcı bir madde içeren tüpün de kasadan çalındığını görürler. Bu kitaptaki imkansız cinayetlerin ilkidir bu.

Ölmek Yasak
 - Ross MacDonald
Geçmişte ebeveynlerin işlediği günahlar unutulup gitmiyor, çocukların bilinçaltlarında yaşıyor ve sonra daha feci olaylara sebep olabiliyor. MacDonald kitaplarında bu temayı değişik şekillerde işledi, ama hiçbirisi Ölmek Yasak kadar başarılı olmadı. Macdonald’ı tanımak için bu kitapla başlamalısınız.

Uzun Veda
 - Raymond Chandler
‘Hard-boiled’ türünün yaratıcılarından Chandler’ın en karanlık ve depresif romanı. Kurgusu, tıpkı Marlowe’un kafası gibi biraz karışık olsa da Chandler’ın üslup olarak olgunluğa ulaştığını söyleyebiliriz. 1955 Edgar en iyi roman ödüllü Uzun Veda’nın, Robert Altman tarafından, yetmişler atmosferinde geçen sinema uyarlaması tür içinde yenilikçi yaklaşımıyla öne çıkar.

Kanlı Hasat
 - Dashiell Hammett
Hayali Poisonville kasabasında kirli işleri temizlemek üzere tutulan isimsiz hafiyemiz, çalıştığı dedektiflik ajansının adıyla Continental Op olarak bilinir. Karmaşık kurgusu, keskin dili ve toplumun kirli alt dünyasının canlı tasviriyle övgü toplayan bu kült roman, dedektiflik işinin ahlaki belirsizliği, güç, hırs ve yozlaşmış bir dünyada adalet mücadelesi gibi temaları ele alıyor.

Polis Katili
 - Maj Sjöwall, Per Wahlöö
İsveç’in Anderslöv kasabasında bir kadın kaybolur. Martin Beck bölgede araştırma yapmaktadır. O sırada tamamen farklı, bir başka olay, biri silahlı çatışma gerçekleşir. Çatışmadan kaçan suçlu habersizce, Anderslöv’deki olayı çözecek delili de beraberinde götürür. Beck dizisinin 9. romanı.

Ölüm Büyüsü
 - Agatha Christie
The Kahramanlarımız kara büyü ile ölüme sebebiyet verdiklerini düşündükleri şahısları araştırıyorlar. Tempo hiç düşmüyor. Sonuçta açığa çıkan suç örgütünün organizasyon yapısı helal olsun dedirtiyor! Elbette Christie gerçek dışı hurafelere pabuç bırakmıyor.

Kütüphanedeki Hırsız
 - Lawrence Block
Block’un en popüler iki tiplemesinden Matthew Scudder melankolikliği ile ne kadar karanlık bir tablo çizerse, Bernie Rhodenbarr da o denli eğlencelidir. Kütüphanedeki Hırsız klasik İngiliz Polisiyesi atmosferinde, hard-boiled hafiyeliğe öykünen Bernie ile müthiş bir polisiye parodisidir.

Ölülerin Yankıları
 - Johan Theorin
İsveçli yazar, Öland Dörtlüsü adlı serisinin ilkinde gizem, gerilim ve doğaüstüyü bir araya getirir. Oğlu Jens’in 20 yıl önce ortadan kaybolan Julia ve gizemli bir mektupla torununun kaybolmasını araştırmaya koyulan babası Gerlof’un hikayesi en iyi İskandinav suç romanı ödülü Glass Key dahil, birçok ödül kazandı.

Cinayet’in C’si
 - Sue Grafton
Polisiyenin öncül kadın dedektiflerinden Kinsey Milhone, Bobby Callahan’ın şüpheli ölümünü araştırmak için adamın kendisi tarafından işe alınır. Sayesinde fıstık ezmeli ve turşulu sandviç yemeyi sevdiğimiz Kinsey’in Z’ye ulaşamadan biten Alfabe Serisi’nin en iyilerinden.

Şafağın Robotları
 - Isaac Asimov
Robot serisinin 3. kitabında dedektifimiz Elijah Baley ve insanvari robot R. Daneel Olivaw, Uzaycı dünyasına bir cinayeti araştırmak üzere gönderilirler. Kurban, önemli bir robotbilimcidir ve şüpheli bir robotdur. Baley, davayı araştırdıkça, insanlar ve robotlar arasındaki karmaşık ilişkiler, iki dünya arasındaki kültürel ve siyasi farklılıklar karşısına çıkar.

Kaybolan Oyuncak Dükkanı
 - Edmund Crispin
Şair Cadogan, bir gece Oxford sokaklarında dolaşırken karanlık bir oyuncakçı dükkanına girer, bir ceset bulur ve kafasına darbe alır. Kendine geldiğinde içindeki cesetle birlikte oyuncakçı da kaybolmuştur. Cadogan edebiyat profesörü ve amatör dedektif Gervase Fen’den yardım ister. Klasik dedektif öğelerini mizahla birleştiren kült bir polisiye.

Vaiz
 - Camilla Lackberg
İskandinav polisiyelerini sevenlerin okumaktan zevk alacağı bir roman. Camilla Lacberg, İsveç’in polisiye kraliçesi olarak tanınıyor. Kendi doğduğu kasabada huzuru, sükuneti yok eden, insanların tüylerini diken diken eden cinayetleri anlatan gerilimi yüksek bir roman.

Vatikan
 - Jose Rodrigues Dos Santos
Radikal bir örgüt Papa’yı kaçırırsa ne olur? Kahramanımız Tomas Noronha tam da bu gerilimli zamanda San Pietro Bazilica’sında çalışmaktadır. Vatikan’ın arkasındaki kirli oyunlar, gizemler ve sonu din savaşlarına kadar gidecek gerilimli bir ortam… Portekizli yazar Dos Santos her zamanki gibi gerçek belgelere dayanan bu belgesel romanında okuyucu diken üstünde tutmayı başarıyor.

Çarkıfelek
 - Kate Atkinson
Edinburg’un kasvetli havası cinayetle ürkütücü bir hale nasıl gelir? Doğu Avrupalı göçmenler, bir yazar, zengin müteahhidin mutsuz karısı ve tabii ki dedektifimiz Jackson Brodie. Atkinson’un kaleminden okunmaya değer bir roman.

Kemiklerin Şifresi
 - Simon Beckett
Yine bol yağmurlu ve kasvetli bir İngiliz polisiyesi. Adli tıp uzmanı David Hunter, Hebrides adlı ıssız bir adada bulunan yanmış cesedi inceler; kaza mı cinayet mi? Vereceği karar onun da hayatını tehlikeye atacaktır. Simon Becket’in kemikler üzerinden maktul ve katile ulaştıran romanlarından biri daha.

Mabet
 - Doruk Ateş
Günümüzde işlenen cinayetlerin bizi Karya uygarligina götürdüğü, arkeoloji, tarih ve metafizigin harmanlandigi bir roman. Doruk Ateş bize Milas’i adım adım gezdiriyor. Gerilimi hiç eksilmeyen ve sürpriz bir sonla biten kitap, yerli polisiye ve gizem sevenlerin hoşuna gidecektir.

Soğukkanlılıkla
 - Truman Capote
Gerçek Suç klasiği Soğukkanlılıkla Kansas’lı Clutter ailesinin katledilişinin izini sürüyor. Harper Lee ile birlikte olay yerini ziyaret eden Capote, gazeteci tarzıyla roman yazmayı denemek için kapsamlı bir konu arayışındaydı. Roman bu deneysel yaklaşımın ürünü. Sonrasında filmini de izleyebilirsiniz.

Operada Cinayet
 - Donna Leon
Uzun yıllar İtalya’da yaşayan Amerikalı yazarın İtalyan detektifi Brunetti, Venedik’te geçen gizemleri çözer. Bir çok dile çevrilen seri, yazarın tercihi üzre İtalyancaya çevrilmiyor. Yakın zamanda Ayrıksı yayınevi seriyi dilimizde yeniden yayınlamaya başladı.

Dedektif Auguste Dupin Öyküleri
 - Edgar Allan Poe
Morgue Sokağı Cinayetleri çoklarına göre ilk polisiye metindir. 1841-44 yılları arasında Poe’nun yazdığı üç öyküde karşımıza çıkan Dupin, polisiyenin altın çağındaki detektif tiplemelerinin de modeli olmuştur. 

Sarı Odanın Esrarı
 - Gaston Leroux
Leroux’un gazeteci karakteri Rouletabille yedi romanda boy gösterdi. Serinin ilk iki romanı Sarı Odanın Esrarı ve onun devamı olan Siyahlı Kadının Kokusu son dönemde tekrar yayın şansı buldular.

Baskerville Köpeği
 - Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes romanlarının üçüncüsü, ünlü detektifin Son Vaka adlı öyküdeki ölümünden 8 sene sonra yayınlanan ilk eserdir. Gotik bir atmosferde geçen öykü, bazıları korku türüne daha yakın olan onlarca film uyarlamasına konu oldu.

Daktilodaki Parmak
 - Agatha Christie
Son baskısı ‘Esrarengiz Parmaklar’ adıyla yapılan roman ismini Ömer Hayyam’a borçlu: ‘Yürüyen parmak yazar; Ve yazdıktan sonra yürüyüp gider.’ Şirin bir İngiliz köyünde işlenen intihar süsü verilmiş cinayeti ve esrarengiz parmakların sırrını Miss Marple amatör dedektif Jerry Burton’ın yardımıyla çözüyor. ‘Cozy’ türü için ders kitabı niteliğinde.

Tigerlily’nin Orkideleri
 - Ruth Rendell
Korkunç bir suçun Lichfield Apartmanı sakinlerinin hayatlarını nasıl değiştirdiğine klostrofobik bir atmosferde tanık oluyoruz. Çok ödüllü romancı Ruth Rendell insan doğasının karanlık yanlarını derinlikli karakteriyle ele alıyor.

Tatlı Ölüm
 - M.C. Beaton
34 kitaplık Agatha Raisin serisinin ilki Tatlı Ölüm, hırslı ve başarılı iş kadını Agatha ani bir kararla emekliye ayrılıyor ve çocukluktan beri hayalini kurduğu taşra hayatı için şirin bir köye yerleşiyor. Köyde yaşadığı esrarengiz olaylar sonrasında amatör dedektifliğe soyunan kahramanımızın maceraları ‘Cozy’ severler için. Seri, Agatha Raisin adıyla 2014’te TV’ye uyarlandı.

Ölümden Daha Derin
 - Tami Hoag
Oak Knoll serisinin ilkiyle Hoag bizi 1985’e, küçük bir Amerikan kasabasına götürüyor. Okuldan dönen üç çocuğun ormanda ceset bulmasıyla başlayan olayların çocukların hayatında ve toplumda yarattığı sarsıntı, okuru başarılı bir şekilde içine çeken sürükleyici bir öyküye dönüşüyor.

Kumsaldaki Timsah
 - Elizabeth Peters
19.yy’ın başlarında Mısır’daki bir kazıda yaşanan esrarengiz olayları anlatan roman, mizahi dili, renkli karakterleri, başarılı tasvirleri ve Mısır’ın büyüleyici atmosferiyle birleşiyor. Kumsaldaki Timsah, Amelia Peabody serisinin ilk romanı. Dönem polisiyesi ve arkeoloji sevenlerin ilgisini çekecek.

Tetikçi
 - Lawrence Block
Pul koleksiyonculuğu yapan kibar bir tetikçinin hikayesini okuyoruz. Son bir iş daha alan Keller, dükkandan koleksiyonu için yeni pullar almaktadır ve tam o dakikalarda Ohio valisi bir suikaste kurban gitmiştir. Block’tan sıradışı bir macera.

Köstebek
 - John Le Carre
Soğuk Savaş’ın en hararetli dönemlerinden kahramanımız Smiley emekli edilmiştir. Artık hiçbir şey göründüğü gibi değildir. İngiliz casus romanlarının en özellerinden, sadakatin ne anlama geldiğini ve bu sadakatten ayrılınca ne olacağını gösteren bir başyapıt.

Korkuluk
 - Michael Conelly
Şair’den sonra Jack MvEvoy ile yine birlikteyiz. McEvoy polisin ve FBI’ın radarından tamamen kaçan ve kendisine karşı yapılan hamlelerden fazlasıyla haberdar olan katilin izini sürmek için FBI Ajanı Rachel Walling’le tekrar bir arada.

995 km
 - Murathan Mungan
Katilin Diyarbakır’dan Antalya’ya olan seyahatine tanıklık ediyoruz. Murathan Mungan’dan siyasi, psikolojik bir kara roman, sürükleyici bir polisiye. 

Unutulan Adam
 - Robert Crais
Özel dedektif Cole vurularak öldürülen bir adamın son nefesinde babası olduğunu iddia etmesiyle konuya kayıtsız kalamaz. Cole ve gizemli ortağıyla New York’un karanlık sokaklarında bir yolculuk.

Bella’nın Ölümü
 - Georges Simenon
Simenon’un Amerika döneminden bir kara roman, Bella’nın Ölümü. Arkadaşının genç kızının cinayete kurban gitmesiyle herkesin şüphelenmeye başladığı Spencer Ashby’nin öyküsünü, Bilge Karasu’nun çevirisiyle okuyoruz.

Bir'e On Vardı
 - William Irish
Bricky ile Quinn tanıştıklarında saat “Bire on vardı”. İçine battıkları cinayeti beş saatten kısa bir sürede çözüp gerçek suçluları yakalamaları gerek. Roman 1946’da William Menzies, 1963’te ise Memduh Ün tarafından filme çekildi. Türk versiyonunda Fatma Girik oynadı.

Havana’daki Adamımız
 - Graham Greene
Yazarın “eğlencelikler” diye adlandırdığı romanlarından biri. Batista dönemi Küba’sında geçen bir casusluk komedisi olarak ün kazandı. Fidel Castro Greene’i romanı Batista dönemini hakkıyla yansıtmamakla suçlamıştır.

Maigret Tuzak Kuruyor
 - Georges Simenon
1955 tarihli 48. Maigret macerası, Rowan Atkinson’lı Maigret uyarlamalarının ilki olarak 2016’da filme çekilmişti. Bir katili yakalamak için riskli bir tuzak kuran Maigret’nin bir suçbilimci ile sohbetleri romana derinlik katıyor.

Sonuncu Oda
 - Zuhal Kuyaş
Boğaz’da bir yalı, parası suyunu çekince soluğu zengin teyzesinin yanında alan yeğen Ferruh, son derece değerli bir tablo ve iki cinayet… Agatha Christie klasiklerine benzer bir atmosfere sahip olsa da kişileriyle, anlatımıyla gayet “bizden” bir polisiye, mutlaka okunması gereken bir klasik.

Yıkıma Giden Adam
 - Alfred Bester
Bilimkurguyla polisiyenin mutlu evliliğinin meyvesi. Evrenin en güçlü adamı Ben Reich 24. yüzyılda adı bile duyulmamış bir suç işlemeye karar verir: Cinayet. Bunun için iyi bir kurgu yapması gerekiyor Reich’ın. Okunması gereken bir klasik.

Rüzgarın Gölgesi
 - Carlos Ruiz Zafón
1945’te çocuk karakterimiz Daniel “Unutulmuş Kitaplar Mezarlığı” isimli bir yere gelir ve “Rüzgarın Gölgesi” isimli kitabı sahiplenir. Bu, bulabildiği her kitabı yakan bir karakterin rahatsız edici hikayesidir. Dickens ve Poe gibi ustalara saygı duruşu niteliğinde bir kitap.

Honcin Cinayetleri
 - Seişi Yokomizo
Yeni evli çift, izole ve içeriden kilitli malikanede kanlar içerisinde bulunurlar. İmkansız cinayet yüzünden polis şaşkındır. Japon polisiyesinin popüler yazarlarından Seishi Yokomizo’nun 1946 tarihli eseri ilk en iyi Japon polisiye romanı ödülünü kaptı. Tam teşekküllü bir klasik: kim-yaptı, kilitli-oda ve pejmürde görünüşlü zehir hafiye… Türün müdavimleri için mükemmel!

İntikam Gönüllüsü
 - Frederick Forsyth
Vietnam Savaşı’nın bilinmeyen yönleri, Yugoslavya eyaletlerinin bağımsızlık sürecinde yaşanan vahşet, Güney Amerika ülkelerinin politik konumu, Orta Doğu’nun terör sorunu… İntikam hissine dair yazılmış en iyi romanlardan olmasının yanı sıra, Forsyth’ın da en iyilerinden.

Büyük Bow Esrarı
 - Israel Zangwill
Sisli bir Lonrda sabahında, kapısı kilitli ve pencereleri sürgülü odasında boğazı kesik halde bulun genç işçi lideri Arthur Constant’ın cinayetini anlatan “Büyük Bow Esrarı” kapalı oda gizemlerinin ilk örneklerinden. Çevirisi yapay zeka desteğiyle yapılan bu kitabı deneyimlemek, bu yönüyle de ilginç.

 

CinaiRoman Ekibi
corto, mat salleh, alis, Dr Fell, purple, chiel, Dr.Watson, exponentia, agatha, parbo, karabee

Kategori: Ödüller ve Listeler

Yorum yaz
mode_edit